Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danijos mokinukių eksperimentas: bevielis internetas kenkia sveikatai

Danijos devintokių eksperimentas verčia suklusti mokslininkus.
Eksperimento nuotrauka
Eksperimento nuotrauka / Hjallerup mokyklos nuotr.

Penkios merginos nusprendė patikrinti, kaip bevielis ryšys veikia gyvąją gamtą. Ši idėja joms šovė į galvą po to, kai viena iš jų pastebėjo dėsningumą: jei miegi šalia mobiliojo telefono, rytą būna sunkiau susikaupti.

Eksperimento tikslas – patikrinti, kaip bevielio interneto spinduliavimas veikia augalų ūgį. Eksperimento rezultatai labai nustebino: daugelis pasodintų ar pasėtų augalų neišgyveno. Ypač tie, kurie buvo šalia Wi-Fi skirstytuvo, praneša „ABC News“.

Penkios mokinės šešias lėkšteles su salotų sėklomis padėjo kambaryje šalia dviejų bevielio interneto maršrutizatorių. Kitas analogiškas padėjo kitame kambaryje – be interneto.

Per 12 eksperimento dienų išryškėjo skirtumas. Izoliuotame kambaryje salotų daigai sudygo sėkmingai, o kambaryje su maršrutizatoriais derlius buvo labai prastas. Dalis daigų parudavo ir nuleipo.

„Šis eksperimentas Danijoje sukėlė didelę diskusiją. Visuomenė baiminasi mobiliojo ryšio telefonų ir interneto spinduliuotės. Manoma, kad tokiu pat būdu šie spinduliai veikia ir žmogaus organizmą“, – sako biologijos mokytojas Kimas Horsevadas.

Tačiau mokslininkai kol kas susilaiko nuo rimtų išvadų. Jie nori analogišką eksperimentą pakartoti profesionalioje laboratorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius