Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai, kaip apsaugoti savo skaitmeninį paveldą

Panašu, kad kiekvienas interneto vartotojas tinkle turi daug daugiau vertingo turto, nei pats mano. Tai ir elektroninis paštas, ir sąskaitos socialiniuose tinkluose, ir internetinė bankininkystė, ir skaitmeninės medijos kolekcijos (filmai, muzika, nuotraukos), ir netgi profiliai žaidimo serveriuose ar keliautojo kaupiamų mylių skaitiklis.
Moteris su kompiuteriu
Moteris su kompiuteriu / Fotolia nuotr.

Visas šis turtas turi būti tinkamai prižiūrimas ir saugomas. „Kaspersky Lab“ ekspertai pataria, kaip tai geriausiai daryti.

Pirmiausia pasitikrinkite visas savo sąskaitas. Gali būti, kad kai kuriomis jau nesinaudojate, tačiau jos vis dar veikia. Pavyzdžiui, seniai nesilankėte „Facebook“ arba kadaise pradėjote rašyti tinklaraštį, bet paskui užmetėte. Tokiu atveju atkurkite slaptažodžius pamirštų sąskaitų įrašų prieigai (jei juos pametėte) ir pašalinkite nereikalingas sąskaitas. Taip sustabdysite paieškos indeksavimą tose vietose, kur nenorite, kad būtų jūsų duomenys. Galiausiai turėsite visą sąskaitų įrašų sąrašą paslaugose, kuriomis reguliariai naudojatės.

Nepamirškite saugaus gyvenimo virtualiame pasaulyje. Rinkitės saugius slaptažodžius. Tegul tai būna ilgos raidžių ir skaičių kombinacijos. Naudokitės įvairiais prisijungimo vardais ir slaptažodžiais skirtinguose resursuose.

Atminkite, kad neverta naudoti panašių sąskaitų įrašų. Finansinėms operacijoms, pirkiniams, mokėjimams ir pan. naudokite specialiai skirtą pašto dėžutę. Žinoma, anksčiau ar vėliau patirsite sunkumų įsimindami visas šias kombinacijas, slaptažodžius, nuorodas, todėl verta naudotis slaptažodžių valdymo sistema, kuri yra kiekviename saugumo komplekse. Pavyzdžiui, „Kaspersky PURE 3.0“ turi įrankį, skirtą dirbti su įvairiomis sąskaitomis, o „Kaspersky Internet Security 2013“ apsaugo jus tuo metu, kai esate tinkle, apsiperkate arba mokate už paslaugas.

Viskas, ką darėte skaitmeninio gyvenimo eigoje, yra jūsų paveldo dalis. Kaip ir realus paveldas, virtualusis taip pat laukia paveldėtojų. Todėl pagalvokite, kas ir kokiais jūsų ištekliais naudosis. Ir ką daryti su jūsų sąskaitų įrašais: tęsti juos, padaryti memorialinį įrašą ar uždaryti ir pašalinti. Taip pat nepamirškite nurodyti, kas galės valdyti jūsų skaitmeninį medijų archyvą ir finansines sąskaitas.

„Nors įstatymai dėl skaitmeninės informacijos naudojimo dar nėra tobuli, o advokatai kol kas nelabai rimtai sprendžia virtualiojo paveldo klausimus, reikia rimtai žiūrėti į savo internetinį paveldą“, – pabrėžė Andis Šteinmanis, „Kaspersky Lab“ vykdantysis direktorius Baltijos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius