Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Penkių kontinentų“ bendrovės tinklas patyrė didelę kibernetinę ataką

Kaip pranešė bendrovės „Penki kontinentai“ atstovai, liepos 12 dieną įmonė užfiksavo itin aktyvia ivykdomą DDoS (angl. Distributed Denial of Service) ataką, nukreiptą prieš bendrovės klientus. Tokių atakų metu į serverį siunčiamas didelis kiekis užklaus, tikintis, kad su tokiu duomenų srautu nesusidorojęs serveris ims veikti su sutrikimais ir negalės gauti ir vykdyti įprastų užklausų.
Žmogus dirba su kompiuteriu
Žmogus dirba su kompiuteriu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įmonės Tinklo operacijų centro vadovo Tomo Okmano teigimu, toks DDoS atakų suaktyvėjimas fiksuotas pirmą kartą, o stebimos tendencijos rodo, kad atakos ir toliau nuolat stiprėja. 

„Mūsų „Skynet“ tinklas nuolat atakuojamas kibernetinių nusikaltėlių iš skirtingų pasaulio šalių. Pastaruosius tris mėnesius juntame itin suaktyvėjusius jų veiksmus. Paskutinė ataka užfiksuota visai neseniai – liepos 12 dieną. Garantuoti klientams 100 proc. apsaugos beveik neįmanoma, todėl būtinas didesnis valstybės dėmesys šiai problemai. Artimiausiu metu planuojame kreiptis į Lietuvos Respublikos Ryšių reguliavimo tarnybą ar Nacionalinį elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinį, tačiau nesame tikri, kad šiuo metu jie pajėgūs mums pagelbėti“, – sako T. Okmanas. 

Nors didelės apimties DDoS ataką surengti gana paprasta, o vykdoma ji iš užkrėstų kompiuterių bet kurioje pasaulio vietoje, apsauga nuo tokių veiksmų kainuoja itin brangiai.

„Apsauga nuo DDoS atakų – be galo daug laiko ir investicijų reikalaujantis darbas. Iš dalies mums pavyko apsaugoti savo klientus, nes nuolat investuojame į šią sritį. Nors šioje kovoje mūsų specialistai tarsi kareiviai, o jų turimi sertifikatai – tarsi antpečiai, garantuoti šimtaprocentinę sėkmę vienai bendrovei per didelė finansinė našta“, – sako T. Okmanas. 

Tai, kad kibernetinio saugumo padėtis Lietuvoje nėra patenkinama, pripažįsta dauguma IT specialistų. Tą įrodė ir šį pavasarį, artėjant Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pradžiai, kibernetinių nusikaltėlių įvykdyta ataka prieš vieną didžiausių naujienų portalų. 

Šis įvykis privertė į kibernetiniu saugumu susirūpinti valdžios atstovus: birželį įsteigta kibernetinio saugumo konsultacinė taryba, o Vidaus reikalų ministerijai iki spalio 1 dienos pavesta parengti Kibernetinio saugumo įstatymo projektą. Ar šie veiksmai garantuos bendrovėms apsaugą nuo kibernetinių nusikaltėlių, parodys laikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius