Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekes „be akcizo“ žadėjusios „Facebook“ grupės įkūrėjas stebisi interneto naršytojų naivumu

Šurmulį socialiniame tinkle „Facebook“ sukėlusi grupė, žadėjusi prekiauti alkoholiu, cigaretėmis bei degalais iš Rusijos ir Baltarusijos be akcizinio mokesčio, tebuvo socialinis tyrimas, kuriuo siekta parodyti interneto naršytojų naivumą.
„Facebook“
„Facebook“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Grupės „Be akcizo“ įkūrėjas, prisistatęs Ligito M. vardu, trečiadienį atskleidė kortas: kontrabanda jis neužsiima ir neketina to daryti, o šią grupę sukūrė siekdamas atkreipti žmonių dėmesį į socialiniuose tinkluose tykančius pavojus.

„Naudos visiškai jokios nesiekiau. Ši idėja kilo pamačius socialiniame tinkle grupę, kuri į namus išvežioja alkoholinius gėrimus po 22 valandos“, – 15min.lt sakė Ligitas.

Profilį „Be akcizo“ jis sukūrė pirmadienį. Per dvi dienas jis sulaukė daugiau nei tūkstančio „Patinka“ paspaudimų ir net 900 asmeninių žinučių, kuriomis siekta užsakyti kontrabandinių prekių. Dauguma rašiusiųjų (net 800) žinutėse atskleidė ir savo telefono numerį, ir gyvenamosios vietos adresą – tokių duomenų buvo prašoma iš užsakovų.

Jei būčiau paprašęs sumokėti iš anksto, o paskui pristatyti prekes, garantuoju, kad bent trečdalis taip ir būtų padarę, – sakė Ligitas.

„Aš įsivaizduoju, kad gali kilti pasipiktinimas, dėl to nenoriu atskleisti savo tapatybės. Tačiau aš manau, kad žmonės turėtų būti atidesni ir neatskleisti savo asmeninės informacijos tretiesiems asmenims, o ne piktintis“, – teigė pašnekovas.

Įstatymų nepažeidė

Grupę „Be akcizo“ jos įkūrėjas žada ištrinti, taip pat sunaikinti visus asmeninius duomenis, kuriuos pateikė žmonės.

Ar to užtenka, ir ar Ligitas nepažeidė įstatymų rinkdamas privačią informaciją?

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) pažeidimo neįžvelgia. „Tokia veikla įstatymų nepažeidžia. Pagal Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo 5 straipsnio pirmą punktą, asmens duomenys gali būti tvarkomi, jeigu duomenų subjektas duoda sutikimą. Minėtu atveju žmonės patys registravosi ir pateikė savo asmens duomenis, sutikdami, kad jie būtų tvarkomi“, – sakė VDAI Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Grikinaitė.

Ji pridūrė, kad prieš duodami sutikimą dėl savo asmens duomenų tvarkymo žmonės turėtų apsispręsti, kiek duomenų apie save nori atskleisti bei įvertinti, ar gali pasitikėti duomenų valdytoju. „Žmonės turėtų patys aktyviai domėtis savo asmens duomenų tvarkymu, išsiaiškinti rūpimus klausimus (pvz., kokiais tikslais bus tvarkomi duomenys, kokius asmens duomenis pateikti yra privaloma, kam bus teikiami asmens duomenys) dar prieš išreikšdami savo sutikimą. Tačiau praktikoje dažnai pasitaiko ir kitokių atvejų“, – pastebėjo A.Grikinaitė.

Paklausiausias – tabakas

Ligitas sutiko atskleisti šiek tiek statistikos apie tai, kokiomis prekėmis labiausiai domėjosi užsakovai. Labiausiai paklausūs buvo tabako gaminiai – tokių užklausų sulaukta net 640. Dar maždaug 200 norėjo įsigyti kontrabandinių degalų, o likusieji jautė alkoholio troškulį.

Atsirado net keli pirkėjai, prašę pristatyti prekes į užsienio valstybes – Vokietiją, Didžiąją Britaniją. Į pastarąją šalį prašyta atsiųsti bene stambiausią užsakymą – aštuonias dėžes cigarečių. Kadangi vienoje dėžėje telpa 50 blokų (po 10 pakelių), bendra tokio užsakymo vertė siektų keliolika tūkstančių litų. Daugiau statistikos galite rasti „Be akcizo“ grupės profilyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius