-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Socialiname tinkle „Facebook“ klesti virusas, švarinantis bankų sąskaitas

Populiariuose „Facebook“ puslapiuose fiktyvūs profiliai platina nuorodas į viruso „Zeus“ atmaina užkrėstus tinklalapius, kuriuos kontroliuoja grupuotė „Russian Business Network“.
Internetinė bankininkystė
Internetinė bankininkystė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši grupuotė jau spėjo pagarsėti įvairiais nusikaltimais virtualioje erdvėje, pradedant tapatybės vagystėmis, baigiant vaikų pornografija.

Virusas „Zeus“ pirmą kartą buvo aptiktas 2007 metais, tačiau jo nukenksminti taip ir nepavyko – internete toliau plinta jo atmainos, padedančios programišiams vogti asmeninius duomenis ar net įsilaužti į interneto bankininkystės sistemas. Šiuo virusu buvo užkrėsta milijonai kompiuterių, daugiausia – JAV.

Patekęs į kompiuterį virusas pasislepia ir tyliai laukia, kol auka prisijungs prie interneto bankininkystės sistemos. Tuomet jis pavagia slaptažodžius, o virusą valdantys programišiai ištuština banko sąskaitą. Kai kuriais atvejais „Zeus“ valdytojas net gali pakeisti el. bankininkystės tinklalapį fiktyvia svetaine ir taip išgauti dar daugiau informacijos (pvz., socialinio draudimo numerį ar asmens kodą), kuri gali būti parduota juodojoje rinkoje.

Kompiuterinio saugumo kompanija „Trend Micro“ nurodo, kad „Zeus“ viruso paplitimas šiais metais gerokai išaugo, o piką pasiekė gegužės mėnesį. Taip pat pastebima, kad virusu užkrėstų tinklalapių nuorodos vis dažniau aptinkamos įvairiuose „Facebook“ profiliuose, ypač fiktyviuose sporto šakų gerbėjų puslapiuose, rašo „NBC News“.

„Facebook“ atstovas Fredericas Wolensas ragina vartotojus vengti įtartinų svetainių ir tikrinti domenus tų svetainių, kuriose reikia prisijungti. Pavyzdžiui, adresas „www.facebook.kažkas.tk“ yra ne socialinio tinklo „Facebook“, kadangi šis žodis slepiasi po kitu domenu. Geriausia – tokių tinklalapių adresus įvesti patiems arba naudotis išsaugotomis nuorodomis (angl. bookmark).

Patarimų ką daryti, jei įtariate, kad į jūsų „Facebook“ profilį buvo įsilaužta, rasite čia.

Taip pat patariama įdiegti operacinės sistemos bei taikomųjų programų atnaujinimus, naudoti antivirusinę programą, niekada neatskleisti savo asmeninių duomenų ar el. bankininkystės prisijungimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius