Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

40 kartų toliau nei planuota Marse nuvažiavęs „Opportunity“ pagerino pasaulio rekordą

JAV marsaeigis „Opportunity“ nuvažiavo Raudonojoje planetoje toliau negu bet kuris kitas žmogaus sukurtas aparatas, nuskraidintas į kitus dangaus kūnus, pirmadienį pranešė Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).
Marsaeigis „Opportunity“
Marsaeigis „Opportunity“ / NASA nuotr.
Temos: 3 NASA Kosmosas Marsas

Nuo savo atvykimo į Marsą 2004 metais šis Saulės energiją naudojantis kibernetinis zondas Raudonosios planetos paviršiuje sukorė 40 kilometrų.

Jis pagerino ankstesnį rekordą, pasiektą Sovietų Sąjungos mėnuleigio „Lunochod 2“, kuris buvo nuskraidintas į Mėnulį 1973 metais.

„Opportunity“ nuvažiavo toliau negu bet kuris kitas ratinis aparatas kitame pasaulyje“, – sakė Marso tyrimo aparatų projekto vadovas Johnas Callasas iš NASA Reaktyvinio judėjimo tyrimų laboratorijos (JPL), įsikūrusios Pasadinos mieste Kalifornijoje.

„Tai itin nepaprasta, žinant, kad „Opportunity“ turėjo nuvažiuoti vos vieną kilometrą“, – pridūrė J.Callasas.

„Opportunity“ ir jo brolis dvynys „Spirit“, kuris dabar jau nebeveikia, nustatė, kad senovės Marse egzistavo drėgna aplinka, kurios sąlygos galbūt buvo palankios gyvybei.

„Opportunity“ šiuo metu tyrinėja Marso kraterį Endevorą.

NASA nurodė, kad sovietų „Lunochod 2“, kuris nusileido Mėnulyje 1973 metų sausio 15 dieną, per trumpesnį negu penkių mėnesių laikotarpį nuvažiavo apie 39 kilometrus.

Tas atstumas buvo neseniai nustatytas pagal NASA palydovo „Lunar Reconnaissance Orbiter“ (LRO), besisukančio aplink Mėnulį, padarytas nuotraukas, kuriose matosi „Lunochod 2“ paliktos vėžės, nurodė JAV kosmoso agentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius