-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar pavyks Lietuvai Kovo 11-ąją iš kosmoso prabilti balsu?

Pirmosios Lietuvos kosminės misijos komanda siekia, kad tautos žinia – Lietuva myli laisvę – pirmą kartą iš kosmoso balsu nuskambėtų per Nepriklausomybės atkūrimo šventę kovo 11-ąją. Palydovo „LitSat-1” kūrėjai kviečia visus prisidėti prie istorinio įvykio – įrašyti garsu šiuos žodžius ir jungtis į bendrą tautos balsą.    
Lietuviški žodziai kosmose
Lietuviški žodžiai kosmose

„Mes uždavėm paprastą klausimą: ką Tu pasakytum apie Lietuvą, jei galėtum ištarti tik tris žodžius? Beveik pusę metų žmonės internetu bei susitikimuose siūlė savo mintis, kol galiausiai buvo išrinkti žodžiai „Lietuva myli laisvę”. Jaučiam tam tikrą moralinį įsipareigojimą šią žinią iš palydovo ištransliuoti būtent per mūsų laisvės šventę,” – sakė „Misija Lituanica 80” komunikacijos vadovė Aušra Kukelkaitė.

Tiesa, tautos žinią tekstiniu pavidalu jau priėmė palydovinio ryšio stotys įvairiose pasaulio šalyse, tačiau garsu ji dar nė karto neskambėjo.

Tautos žinią tekstiniu pavidalu jau priėmė palydovinio ryšio stotys įvairiose pasaulio šalyse, tačiau garsu ji dar nė karto neskambėjo.

„Kad žinia nuskambėtų garsu, reikia, kad palydove būtų įjungtas tiesinis transponderis. Vadinasi, turi gerai veikti saulės elementai ir palydovas turi būti valdomas iš Žemės – tiksliai nukreipta antena ir nustatytas perdavimo dažnis. Jei tautos balsas garsu nuskambės iš palydovo, galėsime jau sakyti, kad pirmoji Lietuvos kosminė misija pavyko 100 procentu,” – sakė „LitSat-1” radijo ryšio inžinierius Egidijus Berankis.

Pirmieji sėkmingi balso perdavimo bandymai per „LitSat-1” palydovą Kauno technologijos universiteto ryšio stotyje atlikti dar savaitgalį. Balso retransliatorius palydove sekmadienį buvo įjungtas tris kartus, garsinį signalą priėmė radijo mėgėjai Panevėžyje bei Vokietijoje.      

„Girdimumas – puikus, signalo stiprumas – fantastiškas, retransliuoto signalo kokybė – ideali. Tai, kas prieš porą metų atrodė visiškai nerealiai ir beveik totalios beprotybės lygio reikalu, įvyko! Lietuviškas „LitSat-1” palydovas sukonstruotas, neįtikėtinu būdu iškeltas į kosmosą, jame – deramai valdomas ir veikia taip, kaip ir buvo suplanuota! Fantastika!” – „LitSat-1” komandą po sekmadienio bandymų laišku pasveikino vienas seniausiai dirbančių radijo mėgėjų Lietuvoje Tadas Vyšniauskas.  

Vis tik Kauno mokslininkai linkę būti atsargūs iki galo.

„Moksliniuose eksperimentuose, ypač tokiomis neprognozuojamomis kosmoso sąlygomis, niekada negali būti 100 proc. tikras, ar pavyks iš pirmo karto,” – sakė E.Berankis. 

Iš viso išsiųsti ir priimti tautos balsą Kauno mokslininkai kovo 11-ąją turės tris šansus, kai palydovas skries virš Lietuvos: nuo 9.25 iki 9.35 val., nuo 11.01 iki 11.11val. ir nuo 12.38 iki 12.46 val.

„Misija Lituanica80” organizatoriai vaizdo įrašus, kuriuose žmonės skanduoja „Lietuva myli laisvę” jau gavo iš užsienio lietuvių bendruomenių, mokyklų, juos įskandavo ir kariūnai. Planuojama, kad švenčiant Lietuvos nepriklausomybės dieną į tautos balsą įsijungs ir iškilmingo posėdžio dalyviai Seime bei Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Savo įrašus kviečiami siųsti visi Lietuvos žmonės, juos įkeliant adresu ftp://kylam.lt. Visi gauti įrašai bus sujungti į vieną ir kaip tautos balsas ištransliuotas iš kosmoso per „LitSat-1” palydovą. 

Pagrindinės „Misija Lituanica 80” datos:

2012 m.  spalio mėn. – Lietuvos kosmoso asociacija pasirašė sutartį su JAV kompanija „NanoRacks” dėl lietuviško palydovo paleidimo iš Tarptautinės kosminės stoties.  

2013 m. vasario 15 d. – įvyko bendradarbiavimo susitarimas tarp Kauno technologijos universiteto, Lietuvos kosmoso asociacijos ir Kosmoso mokslų ir technologijų instituto dėl „LitSat-1” palydovo sukūrimo. 

2014 m. sausio 9 d. – iš NASA kosmodromo JAV pakilo raketa, kuri nugabeno „LitSat-1” palydovą į tarptautinę kosminę stotį. 

2014 m. vasario 28 d. 9:30 val. – „LitSat-1” išleistas iš Tarptautinė kosminės stoties į atvirą kosmosą.

2014 m. vasario 28 d. 12:13 val. – Brazilijos palydovinio ryšio stotis priėmė ir iššifravo pirmuosius telemetrinius „LitSat-1“ palydovo duomenys. 

2014 m. kovo 5 d. 15:30 val. – užmegztas pirmasis dvipusis ryšys su palydovu, jis tapo valdomas iš Žemės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius