Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Curiosity“ pateikė duomenų, kaip vanduo suformavo Marso paviršių

Marsaeigio „Curiosity“ stebėjimai rodo, kad Marso Aštrusis kalnas buvo sudarytas iš nuosėdų, gulėjusių didelio ežero dugne per dešimtis milijonų metų, praneša NASA. Šie marsaeigio atradimai Geilio krateryje leidžia daryti prielaidą, kad senovės Marse buvo klimatas, kuris ežerams leido formuotis daugelyje vietovių.
Marsaeigis „Curiosity“
Marsaeigis „Curiosity“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jeigu mūsų Aštriojo kalno hipotezės bus patvirtintos, reikės peržiūrėti teiginius, kad šiltas ir šlapias klimatas buvo trumpalaikis, paplitęs tik tam tikrose vietose“, – sakė Ashwinas Vasavada'as, vyresnysis „Curiosity“ projekto mokslininkas. – Tikslesnis paaiškinimas būtų toks, kad senovėje plonesnė Marso atmosfera padidino temperatūrą, tačiau mes dar nežinome, kaip ji tai padarė.“

Geriausias dalykas yra tas, kad iš kiekvieno pakartotinio ežero atsiradimo mes dabar gauname žinių apie aplinką, – sakė J.Grotzingeris.

Mokslininkams daug klausimų kelia tai, kodėl šis sluoksniuotas kalnas yra krateryje. Aštrusis kalnas yra maždaug 5 km aukščio, o jo šonai turi šimtus sluoksnių, sudarytų iš akmenų. Akmenų sluoksniai, kurie susidaro iš ežerų, upių ir vėjo nuosėdų, pateikia įrodymų apie pasikartojantį Marso ežerų užpildymą ir išgaravimą, kuris tęsėsi daug ilgiau nei manyta iki šiol.

„Mes artėjame prie Aštriojo kalno išsiaiškinimo paslapties, – kalbėjo „Curiosity“ projekto mokslininkas Johnas Grotzingeris iš Kalifornijos technologijų instituto. – Toje vietoje, kur dabar yra kalnas, anksčiau galėjo būti daugybė ežerų.“

Dabar „Curiosity“ tiria žemiausius Aštriojo kalno nuosėdų sluoksnius. Upės į ežerą atnešė smėlį ir nuosėdas, ir upių žiotyse suformavo deltas, panašias į tas, kurios randamos upių žiotyse Žemėje. Šis ciklas kartojosi daug kartų. 

„Geriausias dalykas yra tas, kad iš kiekvieno pakartotinio ežero atsiradimo mes dabar gauname žinių apie aplinką, – sakė J.Grotzingeris. – Kai marsaeigis pakils aukščiau, mes atliksime bandymus, kurie parodys atmosferos, nuosėdų ir vandens sąveikos šablonus. Mes matysime, kaip jų cheminė sudėtis keitėsi bėgant metams.“

Nepaisant ankstesnių įrodymų iš kelių Marso misijų, kurios skelbė apie drėgną klimatą senovės Marse, klimato modeliavimu dar reikia nustatyti sąlygas, kurios turėjo lemti ilgus šiltus periodus, leidusius egzistuoti vandeniui Marso paviršiuje.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius