-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Cygnus“ erdvėlaivyje – skruzdėlės ir lauknešėlis iš namų astronautams

Iš 1500 kilogramų krovinio, kurį į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) nugabens šiandien paleidžiamas erdvėlaivis „Cygnus“, beveik 400 sudaro mokslinė įranga bei eksperimentai. Tarp jų – gyvos skruzdėlės, įvairios bakterijos ir dar 2 kilogramai Lietuvai brangaus turinio – pirmieji lietuviški palydovai „LitSat-1“ ir „LituanicaSat-1“.
Raketa „Antares”, kelianti erdvėlaivį „Cygnus“ su Lietuvos palydovais iš Volopo salos NASA skrydžių centro
Raketa „Antares”, kelianti erdvėlaivį „Cygnus“ su Lietuvos palydovais iš Volopo salos NASA skrydžių centro / NASA/Scanpix. nuotr.

Kitą krovinio dalį sudaro maistas bei buities prekės, reikalingos astronautams gyventi TKS, bei kosminei stočiai prižiūrėti bei atnaujinti reikalinga įranga.

„Krovinyje kiekvienas įgulos astronautas ras ir nedidelį siurprizą sau. Tiesa, kalėdines dovanas jau reikėtų keisti Valentino dienos atvirutėmis, bet nujaučiu, kad astronautai ir dabar liks siurprizu patenkinti“, – spaudos konferencijoje prieš startą juokavo „Orbital“ kompanijos vykdomasis viceprezidentas Frankas Culbertsonas. Jis patikino, kad siurprizai astronautams – sena amerikiečių kosmoso industrijos tradicija.

Krovinyje kiekvienas įgulos astronautas ras ir nedidelį siurprizą sau.

Tiesa, kokie tai siurprizai, ponas F.Culbertsonas neatskleidė, tačiau paminėjo, kad astronautams palepinti, be kitko, gabenama ir šviežių vaisių.

Dovanų astronautai iš tiesų nusipelnė, nes Kalėdas praleido dirbdami atvirame kosmose – taisė stoties aušinimo sistemos gedimus, dėl kurių neįvyko raketos startas pirmą kartą gruodžio pabaigoje.

Šiuo „Cygnus“ reisu taip pat gabenami 23 vyresniųjų klasių mokinių eksperimentai, kurie atrinkti konkurso būdu. Mokiniai ir studentai su TKS kamera fotografuos žemę, per nuotolį tirs sferos judėjimą, skysčių dinamiką ir kapiliarinius reiškinius nulinės gravitacijos sąlygomis.

Kiti gabenami moksliniai eksperimentai – patys įvairiausi. Nulinės gravitacijos sąlygomis bus kuriami nauji antibiotikai (jų gabenama net 120 rūšių!), stebimas skruzdžių elgesys ir daromos išvados apie smegenų veikimo pokyčius kosminėmis sąlygomis. Nulinėje gravitacijoje ląstelės ir bakterijos dauginasi visomis kryptimis vienodai, nes nėra Žemės traukos, ir tai leidžia mokslininkams kurti produktus, kurie būtų neįmanomi ant žemės.  

Nulinėje gravitacijoje ląstelės ir bakterijos dauginasi visomis kryptimis vienodai, nes nėra Žemės traukos.

Su dviem lietuviškais palydovais į kosmosą pakils ir dar 31 mažasis palydovas – tai yra didžiausia mažųjų palydovų misija istorijoje.  

Per 15 veikimo metų Tarptautinėje kosminėje stotyje atlikta per 1500 mikrogravitacijos, biologijos, fizikos, žemės stebėjimo bei edukacinių eksperimentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius