Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Donaldas Trumpas pasveikino astronautę Peggy Whitson su buvimo orbitoje rekordu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasveikino NASA astronautę Peggy Whitson su nauju pirmadienį pasiektu kosminiu rekordu, bet kartu pasišaipė iš ypatingos kosminio gyvenimo aplinkybės – būtinybės gerti vandenį, išskirtą iš šlapimo.
Peggy Whitson
Peggy Whitson / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

57-erių Pegei Whitson pirmadienį suėjo 534 buvimo orbitoje dienos – viršytas ligšiolinis NASA astronautų buvimo orbitoje rekordas, kurs priklausė Jeffui Williamsui; tiesa, iki pasaulio rekordo jai dar toli – rusų kosmonautas Genadijus Padalka komose išbuvo 879 dienas.

„Šiandien labai ypatinga diena šlovingoje Amerikos kosminių skrydžių istorijoje“, – pasakė D.Trumpas telefonu Tarptautinės kosmines soties astronautams; pokalbį tiesiogiai transliavo NASA televizija.

„Pasiektas neįtikėtinas rekordas“, – pridūrė jis iš Ovaliojo kabineto, ,ai greta jo buvo jo duktė Ivanka ir NASA astronautė Kater Rubins.

Skaitydamas iš ansktio parengtą tekstą, D.Trumpas paklausė P.Whitson ir jo kolegos Jacko Fischerio: „Ko mes išmokome iš buvimo kosmose?“

P.Whitson papasakojus, kokios technologijos taikomos per didelės trukmės kosmines keliones, paaiškinus ir tai, kaip geriamas vanduo gaunamas iš šlapimo, D.Trumpas nutolo nuo parengto teksto.

„Geriau jau jūs, negu aš“, – tarė jis.

Kosmoso rekordai

Apgynusi doktoratą biochemijos srityje 1985 metais, P.Whitson septynerius metus dirbo NASA mokslininke, o astronaute tapo 1997 metais.

Pirmą kartą į kosmosą ji pakilo 2002 metais erdvėlaiviu šaudykle „Endeavour“ ir liko šešiems mėnesiams Tarptautinėje kosminėje stotyje, kuri skrieja orbita, nutolusia nuo Žemės maždaug 400 kilometrų.

Pirmąja moterimi šios mokslinės stoties vadove ji tapo 2008-ųjų balandį, kai antrą kartą atvyko padirbėti joje pusę metų.

trečioji jos kelionė į kosmosą prasidėjo lapkritį. Jos grįžimas į Žemę numatytas rugsėjį – po devynių mėnesių misijos.

Praėjusį mėnesį P.Whitson pateko į istoriją, tapdama daugiausiai kartų į atvirą kosmosą išėjusia moterimi astronaute. Išėjusi iš TKS į atvirą kosmosą aštuntą kartą, ji viršijo ankstesnį amerikietei Suni Williams priklausiusį rekordą.

Ji yra ištekėjusi už NASA biochemiko Clarence Samso. Laisvalaikiu ji domisi sunkumų kilnojimu, važinėja su baikeriais, žaidžia krepšinį, sportuoja vandens slidėmis, – tai minima jos NASA biografijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Kosminė nindzė“

„Kaip jaučiatės pasiekusiu tokį didelį ir svarbų rekordą?“ – paklausė D.Trumpas.

„Šiaip tai man didžiulė garbė pasiekti tokį rekordą“, – sakė P.Whitson ir padėkojo savo NASA kolegėms, kad jai buvo sudaryta tokia galimybė.

„Laikas praleistas NASA – nuostabiausias“, – pridūrė ji ir užsiminė, kad D.Trumpas parėmė žmogaus pilotuojamas misijas į Marsą jau artimiausiais dešimtmečiais.

Kai J.Fischeris paaiškino, kaip kosmose geriama kava yra „plūduriuojančio kamuolio pavidalo“, D.Trumpas paklausė astronautų apie keliavimo į Marsą planus.

„Papasakokite man. Marsas. Kokiu laiku, jūsų nuomone, galima būtų siųsti žmones į Marsą? Ar yra koks nors tvarkaraštis, kada tai įvyks?“ – paklausė prezidentas.

„Na, kaip nurodoma jūsų įstatyme, tai bus maždaug ketvirtajame dešimtmetyje“, – pasakė P.Whitson.

„Kaip jau minėjau, jau gaminam įranga naujo sunkaus erdvėlaivio bandymams; toks erdvėlaivis nugabens mus toliau negu bet kada nuo mūsų planetos“, – pasakė ji, turėdama omenyje naująją raketinę sistemą SLS (Space Launch System).

„Norėčiau, kad tai įvyktų per mano pirmąją kadenciją, arba bent per antrąją; tad reikėtų paspartinti visa tai, ar ne?“, – prabilo D.Trumpas, juokiantis astronautams, plūduriuojantiems TKS viduje.

„Aš jus labai labai gerbiu, žmonės; nuostabu tai, ką jūs darot“, – pridūrė jis.

Tuomet P.Whitson pademonstravo salto kosminėje stotyje, o J.Fisheris pavadino ją „mūsų kosmine nindze“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius