-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 02 /09:55

Erdvėlaivis „Sojuz“ sėkmingai pakilo, skraidindamas tris naujus TKS įgulos narius

Trys astronautai Rusijos erdvėlaiviu „Sojuz“ trečiadienį paryčiais sėkmingai pradėjo skrydį į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), kurią turėtų pasiekti po dviejų dienų.
Erdvėlaivis „Sojuz“ išskraidino tris naujus TKS įgulos narius
Erdvėlaivis „Sojuz“ išskraidino tris naujus TKS įgulos narius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Raketa startavo numatytu laiku iš Baikonūro kosmodromo Kazachstano stepėse 4 val. 37 min. Grinvičo (7 val. Lietuvos) laiku, skraidindamas Rusijos kosmonautą Sergejų Volkovą, Kazachstano Aidyną Aimbetovą ir Danijos astronautą Andreą Mogenseną, kuris tapo pirmuoju į kosmosą pakilusiu šios šalies piliečiu.

Erdvėlaivis „Sojuz TMA-18M“ pakilo nuo tos pačios aikštelės, nuo kurios 1961 metais startavo Jurijaus Gagarino, pirmojo pasaulyje į kosmosą pakilusio žmogaus, raketa.

„Įgula jaučiasi gerai; laive viskas tvarkoje“, – pranešė skrydžių valdymo centras Baikonūre.

Tikimasi, kad „Sojuz“ susijungs su TKS penktadienį. S.Volkovas liks dirbti stotyje, o A.Aimbetovas ir A.Mogensenas grįš į Žemę erdvėlaiviu „Sojuz TMA-16M“ rugsėjo 11 dieną.

A.Mogensenas yra pirmasis į kosmosą pakilęs danas, o A.Aimbetovas, pakeitęs britę dainininkę Sarah Brightman, kai ta 54 metų žvaigždė birželį atsisakė suplanuoto komercinio skrydžio, tapo trečiuoju į orbitą išskridusiu Kazachstano piliečiu.

„Man didelė garbė atstovauti Danijai kaip astronautui“, – A.Mogensenas sakė per internetinę konferenciją, kurią Europos kosmoso agentūra (ESA) organizavo praeitą mėnesį.

Šis startas Baikonūre yra pirmasis nuo liepos 23 dienos, kai Rusijos kosmonautas Olegas Kononenka, JAV astronautas Kjellas Lindgrenas ir japonas Kimiya Yui pradėjo 163 dienų misiją.

Anksčiau Rusija sustabdė visus kosminius skrydžius po balandžio pabaigoje įvykusios kosminės krovininės kapsulės „Progress“ avarijos. Tas aparatas prarado ryšį su Žeme ir sudegė atmosferoje, o sustabdžius tolesnius skrydžius grupė TKS įgulos narių turėjo išbūti orbitoje mėnesį ilgiau negu planuota.

Kosminė programa yra viena iš nedaugelio sričių, kur Rusija iki šiol plačiai bendradarbiauja su Vakarų šalimis, nors jų santykiai yra smarkiai pašliję dėl Ukrainos krizės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius