Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Floridoje komercinis laivas „John Glenn“ startavo Tarptautinės kosmoso stoties link

Jungtinėse Valstijose viena iš NASA kosminio transporto operacijų, atsargų gabenimu į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS) antradienį pagerbiamas astronautas Johnas Glennas.
Raketos „Atlas“ su „Cygnus“ tipo laivu „S.S. John Glenn“ startas
Raketos „Atlas“ su „Cygnus“ tipo laivu „S.S. John Glenn“ startas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Galinga nešančioji raketa „Atlas“ su „Cygnus“ tipo laivu „S.S. John Glenn“ pakilo į dangų lygiai taip, kaip prieš 55 metus į kosminę misiją leidosi J.Glennas.

Raketa „Atlas“ ir ant jos viršaus įtaisytas „S.S. John Glenn“ su kroviniu be žmonių pajudėjo nuo platformos 11.11 val. vietos (18.11 val. Lietuvos) laiku.

Neilgai trukus, „Cygnus“ sėkmingai atsiskyrė nuo nešančiosios raketos ir nuskriejo orbita aplink Žemę.

J.Glennas, būdamas aparato „Mercury 7“ astronautu, tapo pirmuoju amerikiečiu, apskriejusiu Žemę kosmine orbita 1962 metais.

Po J.Glenno mirties gruodį NASA kosminio laivyno firma „Orbital ATK“ paprašė velionio našlės Annie leidimo pavadinti vieną kosminį laivą šio legendinio astronauto vardu.

J.Glennas, būdamas aparato „Mercury 7“ astronautu, tapo pirmuoju amerikiečiu, apskriejusiu Žemę kosmine orbita 1962 metais. Vėliau į orbitą jis dar kilo 1998 metais erdvėlaiviu „Discovery“, būdamas 77-erių. Jis yra seniausias pasaulyje kosmose pabuvojęs žmogus. J.Glennas palaidotas Arlingtono nacionalinėse kapinėse prieš dvi savaites.

Komercinis krovininis laivas „S.S. John Glenn“ į TKS gabena apie pusketvirtos tonos maisto, įrangos, tyrimams reikalingų medžiagų. Stotį jis turėtų pasiekti šeštadienį, praėjus dviem dienoms po naujų astronautų atvykimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Glennas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Glennas

„Didelė dovana Johnui, kad jo vardas vėl tiesiogiai minimas orbitoje“, – sakė buvęs astronautas Frankas Culbertsonas, dabar vadovaująs „Orbital ATK“ erdvės sistemų grupei.

Erdvėlaivis į TKS gabena ne tik atsargas, bet ir plakatą, kuriame pavaizduotas oranžinį kosminį kostiumą vilkintis J.Glennas. Būtent šį vaizdą pirmiausia pamatys TKS įgula, atidariusi atvykusio laivo liuką. Į TKS atkeliaus ir J.Glenno artimiesiems atmintinų daiktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius