Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos kosminis aparatas atsiuntė pirmąsias Marso nuotraukas

Indijos kosminis aparatas „Mars Orbiter Mission“ („Mangalyaan“) į Žemę atsiuntė pirmąsias Marso nuotraukas, kuriose matyti krateriais nusėtas planetos paviršius, šaliai ketvirtadienį didžiuojantis laimėtomis Azijos lenktynėmis į Raudonąją planetą.
Mangalyaan atsiųsta Marso paviršiaus nuotr.
Mangalyaan atsiųsta Marso paviršiaus nuotr. / Scanpix (Mangalyaan nuotr.)

Indijos kosmoso tyrimų organizacija (ISRO) savo „Facebook“ puslapyje paskelbė vieną tų nuotraukų, kurioje matyti oranžinis Marso paviršius ir tamsios skylės.

Nuotrauka, kuri buvo padaryta iš 7,3 km aukščio, taip pat buvo paskelbta ISRO „Twitter“ puslapyje, su prierašu „Vaizdas čia gražus“.

Misija, kurios tikslas yra ieškoti gyvybės Marse įrodymų, Indijoje kelia didžiulį pasididžiavimą, nes šalis su konkurentėmis Azijoje varžosi dėl sėkmės kosmoso tyrimų srityje.

Vienas ISRO aukšto rango pareigūnas AFP sakė, kad sėkmingai gautos kelios nuotraukos, o šios vyriausybinės agentūros atstovas patikino, kad kosminis aparatas veikia gerai.

Indija trečiadienį tapo pirmąja Azijos valstybe, pasiekusia Marsą – nedidelio biudžeto nepilotuojamas „Mangalyaan“ po 10 mėnesių trukusios kelionės iš pirmo bandymo pradėjo sėkmingai skrieti orbita aplink šią planetą.

Misija, kurios tikslas yra ieškoti gyvybės Marse įrodymų, Indijoje kelia didžiulį pasididžiavimą, nes šalis su konkurentėmis Azijoje varžosi dėl sėkmės kosmoso tyrimų srityje.

Šiuo atžvilgiu Indija įveikė kaimyninę Kiniją, kurios pirmasis bandymas 2011 metais žlugo, nors ši Azijos supervalstybė į tą programą sukišo milijardus dolerių.

Vos 74 mln. dolerių atsiėjusi Indijos misija yra pigesnė nei mokslinės fantastikos blokbasteris „Gravitacija“ (Gravity), kurio biudžetas yra maždaug 100 mln. dolerių.

Be to, ji atsiėjo daug kartų mažiau nei NASA kosminis aparatas MAVEN, kuris aplink ketvirtąją nuo Saulės planetą sėkmingai pradėjo skrieti sekmadienį ir kuriam prireikė 671 mln. dolerių.

Su sėkmingu skrydžiu į Raudonąją planetą Indija įstoja į elitinį klubą, kuriam priklauso Jungtinės Valstijos, Rusija ir Europa. Daugiau kaip pusė visų misijų į Marsą yra pasibaigusios nesėkme.

Indijos laikraščiai apie sėkmingą skrydį į Marsą ketvirtadienį rašo pirmuosiuose puslapiuose. „Hindustan Times“ skelbia „Lenktynės į Marsą laimėtos“, o „The Times of India“ rašo, kad „Indija įstoja į superprivilegijuotą Marso klubą“.

Tikimasi, kad zondas orbita aplink Marsą skries šešis mėnesius. Jo moksliniai prietaisai rinks duomenis ir siųs juos į Žemę.Ekspertai sako, kad pagrindinis misijos tikslas yra pademonstruoti nebrangią Indijos kosmoso technologiją tikintis gauti didesnę pasaulinės kosmoso rinkos, kurios vertė yra 300 mlrd. dolerių, dalį.

Indija, kuri savo kosmoso programą pradėjo prieš penkis dešimtmečius, jau yra paleidusi 40 palydovų užsienio šalims. Tačiau Kinija leidžia didesnius palydovus.

Programos kritikai sako, jog šalis, kuriai sunku pakankamai pamaitinti savo gyventojus ir kurioje maždaug pusė žmonių neturi tualetų, neturėtų švaistyti pinigų kosminėms kelionėms. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius