Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas teigia esantis pasiruošęs tapti pirmuoju iraniečiu kosmose

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pirmadienį pareiškė esąs pasirengęs tapti pirmuoju žmogumi kosmose. Šalis ėmėsi ambicingos kosmoso programos, kurios tikslas – iki 2020 metų pasiųsti žmogų į kosmosą.
Mahmoudas Ahmadinejadas
Mahmoudas Ahmadinejadas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų jaunimas pasiryžęs pasiųsti žmogų į kosmosą per artimiausius 4–5 metus. Esu įsitikinęs, kad taip nutiks“, – teigė jis per Teherane surengtą ceremoniją, kur pristatyti du iranietiški palydovai.

„Esu pasirengęs tapti pirmuoju iraniečiu, kurį šalies mokslininkai paaukos šalies labui, ir keliauti į kosmosą, nors ir žinau, kad yra daugybė kandidatų“, – šmaikštavo jis.

Prezidentas pridūrė, kad yra pasirengęs „parsiduoti aukcione“, o lėšas skirti Irano kosmoso programai, kurios finansavimą teko sumažinti dėl tarptautinės bendruomenės įvestų ekonominių sankcijų, reaguojant į prieštaringai vertinamą Teherano branduolinę programą.

Iranas, kuris praėjusią savaitę paskelbė sėkmingai į kosmosą nuskraidinęs nedidelę beždžionę, iki 2020 metų į kosmosą ketina nuskraidinti žmogų.

M.Ahmadinejadas pirmadienį pristatė du mažus palydovus, pavadintus „Nahid“ ir „Zohred“ (tai persų ir arabų kalbomis reiškia „Venerą“)

Saulės baterijomis aprūpintas stebėjimų palydovas „Nahid“ turėtų skrieti 250–370 kilometrų aukštyje. Į tą pačią orbitą Iranas nuo 2009 metų iškėlė dar tris mažus palydovus.

„Zohreh“ – geostacionarinis ryšių palydovas bus iškeltas į 36 tūkst. kilometrų aukštį. To iki šiol padaryti Iranas nemėgino.

Kada palydovai bus iškelti, nepranešama.

Irano kosmoso programa kelia nerimą Vakarų šalims, kurios baiminasi, kad ji gali būti panaudota balistinių raketų, galinčių nešti branduolines galvutes, kūrimui. Teheranas tokius tvirtinimus neigia.

Kosmoso raketoms naudojama technologija gali būti pritaikyta ir balistinėms raketoms. Jungtinių Tautų Saugumo Taryba nuo 2007 metų įvedė beveik visišką embargą branduolinių ir kosmoso technologijų eksportui į Iraną.

Teheranas neigia, kad kosmoso programa kaip nors susijusi su tariamomis branduolinėmis ambicijomis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius