Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jei Žemė išklystų iš savo orbitos. Šalčio Armagedono pradžia

Kai Žemė pradės tolti į kosmoso gelmes, šilumos ir šviesos šaltinio neteksime ne iškart. „Nesinori to pripažinti, bet žmones netrukus apims panika“, – pripažįsta buvęs JAV kariuomenės technologas Donas Resio.
Slovėnija – ledo gniaužtuose.
Ledas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai straipsnis iš rašinių ciklo. Pirmąją jo dalį galite rasti čia.

Biosfera pradėtų keistis palaipsniui, o kartu su ja keistųsi ir žmonijos ekosistema. Ir keistųsi amžiams.

„Per gana trumpą laiką Žemėje įvyktų augalijos ir gyvūnijos reorganizacija. Vidutinės oro temperatūros Žemėje pokytis pradėtų grandininę reakciją, – pasakoja Rutgerso universiteto (Naujasis Džersis, JAV) klimatologas Davidas Robinsonas. – Kuo tai baigtųsi, nežinome.“

Ko gero, prasidėtų chaotiška gyvūnų (sausumos ir jūros žinduolių, paukščių ir kt. migracija). O ašigaliai – šalčiausios vietos Žemėje – nebetiktų gyvybei. Gyvojoje gamtoje prasidėtų neregėti pokyčiai. Arktis šaltų greičiau nei žemesnės platumos, tačiau anksčiau ar vėliau laikas ateitų ir tropikams bei ekvatoriui.

2 m. po orbitos pasikeitimo, pasaulinės temperatūros pokytis lygus -1,1°C

„Turtingieji maisto galės pirkti kiek užsigeis, tačiau neturtingieji pradės badauti, – prognozuoja futuristas D. Bartelis.

Gali atrodyti, kad pasaulinės temperatūros pokytis keliais laipsniais yra nereikšmingas, bet tai – vidutinė viso Žemės rutulio temperatūra. Tačiau temperatūros kritimas -1,1°C gali reikšti, kad ten, kur gyvename mes, oro temperatūra atvės 11-17 laipsnių Celsijaus.

„Per pastarąjį ledynmetį Žemėje vidutinė oro temperatūra buvo tik 5°C mažesnė nei šiandien, – primena Merilando universiteto atmosferų ir okeanų tyrinėtojas Jeffrey'is Stehras. – Tai – visai nedidelis skirtumas.“

„Prie žiemos sąlygų nepratusiems žmonėms iš pradžių visa tai bus labai neįprasta ir įdomu, – samprotauja Rutgerso universiteto okeanų ir pakrantės tyrinėtoja Jenniferis Francis. – Piečiau esančių valstybių gyventojams tai būtų pramoga: pasimėtyti sniego gniūžtėmis, šliūkštelėti puodelį verdančio vandens ir paversti jį rūku. Bet labai greitai visa tai nusibos. Taps neįmanoma į gatvę išeiti be šiltų rūbų.“

Tačiau tikrojo planetos šalimo pavojaus daugelis nesupras tol, kol Žemėje nepradės stigti to, be ko negalime gyventi. Maisto.

Bado apokalipsė

Žema temperatūra turės įtakos žemės ūkio derliui – jis visoje planetoje katastrofiškai pradės mažėti. Tai reiškia, kad pradės stigti ir maisto. Jis pradės brangti – ir ne keliais centais ar litais, o dvigubai, trigubai, keturgubai.

„Turtingieji maisto galės pirkti kiek užsigeis, tačiau neturtingieji pradės badauti, – prognozuoja futuristas D. Bartelis. – Visur gali prasidėti neramumai, plėšimai – ypač ten, kur saugomas maistas.“

Tai reiškia, kad netrukus įsigalės prievarta, grius vyriausybės, o rasti paprastų, veiksmingų būdų susitvarkyti su visu tuo taps neįmanoma. Kils šiurpūs neramumai, ir jų niekaip nenumalšinsi, jei žmonės bus įsitikinę, kad jų artimieji atsidūrė pavojuje arba žus. Jie su tuo negalės susitaikyti.

„Nesinori to pripažinti, bet žmones apims panika", – pripažįsta buvęs JAV kariuomenės technologas Donas Resio.

„Kol grumsimės vieni su kitais, atsiras rimtesnių problemų, – perspėja H. Oluseilas. – Po 6 metų Žemė nuo Saulės bus nutolusi dar toliau, šaltis ašigaliuose sustiprės ir artės prie tankiai apgyvendintų rajonų, pusiaujo link. Žmonės nespės susirasti pakankamai šiltos vietos pasislėpti nuo šalčio.

6 m. po orbitos pasikeitimo, pasaulinės temperatūros pokytis lygus -3,3°C

Kurį laiką pusiaujo valstybėse bus gerai, juk temperatūra ten pasikeis nežymiai, tačiau didžioji žmonijos dalis kęs šaltį. Ir jiems ne linksmybės rūpės. 

„Prasidės masinė žmonių migracija į šilčiausius planetos kampelius, – prognozuoja J. Frensis. – O tai reiškia, kad tropikus ir pusiaujo valstybes užplūs emigrantai. Ten gyvenantiems žmonėms tai bus didžiulė problema ir grėsmė. Migravimo procesus trikdys pūgos, dėl jų susidarančios automobilių spūstys. Tačiau nusprendusiems pasilikti šiauriau, išgyventi bus gerokai sunkiau. Net ir ten, kur visados būdavo šilta, žymus oro atvėsimas užgrius žmones nepasiruošusius."

10 m. po orbitos pasikeitimo, pasaulinės temperatūros pokytis lygus -5,6°C

„Viso šiaurės pusrutulio sausuma nuo šiaurės ašigalio iki Graikijos, Italijos, Niujorko platumų bus padengta sniegu ir ledu, – įsitikinęs H. Oluseilas. – Iki to laiko Žemėje išgyvens tik pusė žmonijos."

Kurį laiką pusiaujo valstybėse bus gerai, juk temperatūra ten pasikeis nežymiai, tačiau didžioji žmonijos dalis kęs šaltį. Ir jiems ne linksmybės rūpės. Šaltos žemyninio oro masės susidurs su šiltomis vandenynų oro masėmis ir gerokai padažnės audrų, uraganų. Nuo Saulės Žemė tols vis toliau, ir ateis diena, kai Žemėje visi krituliai iškris tik sniego pavidalu.

Parengta pagal „National Geographic Channel" TV serialą „Evacuate Earth" („Žemės evakuacija")

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius