Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada žmonės nuskris į Marsą?

NASA vis dar laikosi plano tą padaryti per artimiausius du dešimtmečius. Kompanija „Lockheed Martin“, kartu su NASA gaminanti „Orion“ įgulos kapsulę, praeitą savaitę paskelbė viziją, kaip tą pasiekti. Taigi dėl kelionės į Marsą tam tikra prasme konkuruoja valstybė ir privati įmonė.
„ExoMars“ zondas
„ExoMars“ zondas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.
Temos: 3 NASA Marsas Kosmosas

Keli pasiruošimo skrydžiui į Marsą etapai

Viziją sudaro keli etapai: tyrimų stoties Mėnulio orbitoje statybos pradedant 2021 metais; technologijų bandymai ten; panašios stoties Marso orbitoje statybos ir žmonių kelionė į tą stotį 2028-aisiais metais.

Stotyje dirbantys žmonės galėtų valdyti marsaeigius planetos paviršiuje, surinkti grunto mėginių ir juos tyrinėti stotyje. Vėliau sektų ir žmonių nusileidimas planetoje, bet tai nebūtų pirminė stoties paskirtis. Kaip šio plano seksis laikytis, sužinosime jau po poros metų, kai Mėnulio orbitoje planuojami „Orion“ kapsulės bandymai.

Elono Musko planai

Vos pora dienų vėliau Elonas Muskas, „SpaceX“ kompanijos vadovas, paskelbė, kad ketina nuskraidinti žmones į Marsą 2024–2025 metais. Kiek anksčiau kompanija skelbė, kad jau po dviejų metų į Marsą nusiųs savo raketą.

Aišku, žmones norėtųsi ne tik nuskraidinti į Marsą, bet ir grąžinti į Žemę, taigi tam reikės įvairių išteklių pačiame Marse. Todėl „SpaceX“ žada kas dvejus metus ten skraidinti po raketą su įvairiomis atsargomis, iš kurių vėliau bus galima pagaminti tyrimų stotį.

Taigi atrodo, kad kova dėl Marso ima stiprėti, tik dabar kovoja ne JAV su SSRS, o valstybiniai ir privatūs interesai. Bet tokia kova – tik į gera visai žmonijai, nes kad ir kas laimėtų, laimėsime visi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius