Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ketvirtadienį mokslininkai gali pranešti apie arčiausiai Žemės atrastą potencialiai gyvenamą planetą

Jau šį ketvirtadienį galime pagaliau sužinoti vieno labiausiai jaudinančių astronominių gandų detales – galimą gyvenamosios planetos, kuri sukasi aplink artimiausią Saulės kaimynę Kentauro Proksimą, atradimą, rašo sciencealert.com.
Kentauro Proksima
Kentauro Proksima / Hubble nuotr.

Šiuo metu artimiausia potencialiai gyvenama egzoplaneta (planeta, esanti už Saulės sistemos ribų), yra Wolf 1061c, kuri nuo Žemės nutolusi per 14 šviesmečių. Tai – 126 trln. kilometrų, o Kentauro Proksimos nuotolis yra 4,25 šviesmečio.

Nedidelis galimai atrastos planetos atstumas, matuojant kosminiais masteliais, ir yra didžiausia astronomų sujudimo priežastis. Nuo Žemės tokiu atstumu nutolusią planetą, kuri yra Kentauro Alfos žvaigždžių sistemoje, būtų galima lengvai tyrinėti nuotoliniais instrumentais.

Kentauro Alfa yra arčiausiai Žemės esanti žvaigždžių sistema, įsikūrusi Kentauro žvaigždyne. Ji buvo atrasta 1915-aisiais ir yra sudaryta iš trijų žvaigždžių – Kentauro Alfos A, Kentauro Alfos B ir Kentauro Proksimos – mažos raudonosios nykštukės.

Per 4,4 šviesmečio nutolusias Kentauro Alfą A ir Kentauro Alfą B netgi galima matyti naktiniame danguje – Kentauro Alfa A yra ketvirta ryškiausia žvaigždė naktiniame danguje.

Kentauro Proksima nuo mūsų planetos nutolusi per 4,25 šviesmečio. Ji per maža, kad matytume danguje, tačiau gali slėpti didžiausią paslaptį.

Manoma, kad aplink ją besisukanti „mistinė planeta“ turi uolingą paviršių, ir nuo žvaigždės nutolusi tokiu atstumu, kad joje galėtų egzistuoti vanduo – tai du esminiai faktoriai ieškant potencialiai gyvenamų planetų.

Kol kas apie potencialų atradimą žinoma tik dėl nutekintos informacijos iš anoniminio tyrėjo, dirbančio Europos Pietų observatorijoje, o vienintelis apie tai pranešęs leidinys yra Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“.

Ketvirtadienį Europos Pietų observatorija Vokietijoje rengs spaudos konferenciją neįvardinta tema. Manoma, kad konferencijos metu bus papasakota apie Kentauro Proksimos planetą.

Taigi kas nutiks, jei mokslininkai patvirtins apie naujos planetos atradimą?

Nuo Žemės per 39,900,000,000,000 km – 271 kartą didesnį atstumą nei Žemė nuo Saulės, nutolusi planeta būtų per toli, kad artimiausiu metu ją galėtume aplankyti, tačiau ją būtų galima pakankamai gerai ištyrinėti nuotoliniais instrumentais.

Europos Pietų observatorija spaudos konferenciją organizuoja 15 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius