Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nakties danguje – paskutinė šių metų superpilnatis

Gruodžio 13 ir 14 naktį danguje matysime paskutinę šiais metais superpilnatį, užbaigiančią šiemetinių superpilnačių trejetuką.
„Braškinė“ Mėnulio pilnatis
„Braškinė“ Mėnulio pilnatis / „Scanpix“ nuotr.

Superpilnatis – tai įvykis, kuomet pilnatis priartėja su Mėnulio priartėjimu prie Žemės minimaliu atstumu, besisukant savo 27 dienų ilgio orbita. Paprastai superpilnatimis vadinamos trys pilnatys iš eilės, tačiau dažniausiai tik vidurinė iš jų (2016 m. atveju buvusi lapkritį) yra ta „tikroji“. O šiemetinė lapkričio pilnatis buvo ir iš tiesų išskirtinė – pilnaties metu Mėnulis arčiau Žemės buvo tik 1948 metais, o kitas kartas, kai mūsų palydovas prie Žemės priartės tokiu atstumu, bus 2034 metų lapkritį.

VIDEO: 15min paaiškina: kas yra Mėnulio superpilnatis?

Gruodžio superpilnatis sutampa ir su šiemetiniu Geminidų lietumi. Tiesa, kaip ir visada per pilnatį, ryški mėnulio šviesa trukdys stebėti dažniau nei įprastai krintančius meteorus.

Lyginant su pilnatimi, kuomet Mėnulis būna tolimiausiame taške nuo Žemės, superpilnatis yra apie 30 proc. šviesesnė ir 14 proc. didesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius