-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nematomoji Saulės sistemos dalis: jei įsižiebtų visi asteroidai

Astronomas Scottas Manley'us nusprendė nustebinti Žemės gyventojus, pademonstruodamas, koks išprotėjęs asteroidų avilys iš tikrųjų yra Saulės sistema.
Asteroidai
Asteroidai / 123rf nuotr.

Atrodytų, na ir kas gi čia tokio tie asteroidai? Visa bėda (o gal kaip tik laimė), kad jų – nematome. Tai štai S. Manley'us ėmė ir padarė taip, kad visi jau atrasti asteroidai šiame vaizdo siužete būtų matomi. Kai kurių skaičiavimų duomenimis, kol kas yra atrasta tik apie 1 proc. visų arti Žemės praskriejančių asteroidų.

Kol kas yra atrasta tik apie 1 proc. visų arti Žemės praskriejančių asteroidų.

Kai visus asteroidus įžiebi, danguje pasidaro pastebimai šviesiau – daugiau žvaigždes primenančių taškelių. Bet kai tuos taškelius paleidi judėti savosiomis trajektorijomis... Tada ir atsiveria tikrasis Saulės sistemos vaizdas. Pasirodo, jų ten – ištisi spiečiai. Lekia jie visomis kryptimis, chaotiškai.

Asteroidų judėjimo greitis vaizdo medžiagoje padidintas taip: 1 sekundė lygi 2,5 paros. Visos tos „sniego gniūžtės“ priartėja prie Žemės ir nuo jos tolsta. Greičiausiai judančios „gniūžtės“ – arčiausiai Žemės praskriejantys asteroidai. Ir tai – tik žinomi asteroidai. Skaičiavimai byloja, kad kol kas yra atrasta tik apie 1 proc. visų arti Žemės praskriejančių asteroidų. 99 proc. kosminių užtaisų tebelaksto neatrasti.

Kaip tik tam ir sukurtas specialaus asteroidų registravimui skirto teleskopo „Sentinel“ projektas. „Stebėtojas“ būtų įkurdintas tarp Saulės ir Žemės.

O kol kas. O kol kas mūsų planeta taip ir skrieja per šitą beprotišką Brauno dalelių judėjimą primenančių asteroidų knibždėlyną, 99 proc. kurio tebėra neatrasta...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius