Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagamintas modelis, iliustruojantis, kaip juodoji skylė iškreipia šviesą

Juodosios skylės yra labiausiai žinomos dėl gebėjimo savo milžiniškos gravitacijos jėga įtraukti netoliese atsidūrusią materiją, taip pat ir šviesą.
Juodoji skylė
Juodoji skylė / Alain Riazuelo/NASA iliustr.

Tačiau jos ir labai pavojingos – mėginimai sukurti tokį objektą laboratorijoje ir jį tyrinėti baigtųsi nežinia kaip. 

Tačiau pasirodė, kad objektą, išlenkiantį šviesą taip pat, kaip ir juodoji skylė, galima sukurti ir iš plastiko. Tai įrodė mokslininkai iš Nanjing universiteto Kinijoje, kurie pademonstravo dirbtinę juodąją skylę .

Ji pagaminta iš akrilo sferos, kurios optinis tankis, artėjant prie centro, vis didėja – todėl didėja ir šviesos lūžio rodiklis, ir kiekviename sluoksnyje šviesos spinduliai vis labiau lūžta, o prie centro, imituojančio juodosios skylės įvykių horizontą, ima judėti apskritimu. 

Kol lazerio spindulys praeina toliau nuo centro, šviesa tik kiek išlenkiama – astronomijoje šis efektas vadinamas gravitaciniu lęšiu, ir leidžia pamatyti tolimus Visatos objektus, kuriuos užstoja dujų debesys ar kitos kliūtys.

Skirtingai nei tikra juodoji skylė, ši dirbtinė visai nepavojinga, tačiau padeda paprastai paaiškinti ir tyrinėti  vieną iš keisčiausių gamtos objektų, taip pat gali padėti kuriant naujas technologijas, pavyzdžiui, fotonų detektorius ir kitus optoelektroninius prietaisus, šviesos koncentratorius saulės elementams.

Straipsnis apie šia dirbtinę juodąją skylę paskelbtas žurnale Nature Photonics.

Domitės mokslo ir informacinių technologijų naujienomis? Prisijunkite prie Mokslas.IT socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Google+“ ir „Twitter“. Patirkite netikėtų atradimų!

Domitės mokslo ir informacinių technologijų naujienomis? Prisijunkite prie Mokslas.IT socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Google+“ ir „Twitter“. Patirkite netikėtų atradimų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius