Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskutinė Europos pasiųsta aprūpinimo kapsulė susijungė su TKS

Paskutinė Europos pasiųsta automatinė aprūpinimo kapsulė antradienį pagal misijos planą, po preciziško manevro, kuris tiesiogiai buvo transliuojamas internete, prisijungė prie Tarptautinės kosmoso stoties (TKS).
TKS
TKS / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Georges Lemaitre“ baigė galutinį automatinės krovinių perkėlimo priemonės (Automated Transfer Vehicle, ATV) prisijungimą prie TKS“, – paskelbė misijos komentatorius Robas Naviasas, kai kapsulė 13 val. 30 min. Grinvičo (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku susijungė su kosmoso stotimi.

Ši ATV yra penkta ir paskutinė tokia kapsulė, kurią Europa buvo pažadėjusi nusiųsti su gyvybiškai svarbiais kroviniais į orbitinę stotį.

Ši ATV yra penkta ir paskutinė tokia kapsulė, kurią Europa buvo pažadėjusi nusiųsti su gyvybiškai svarbiais kroviniais į orbitinę stotį

Ji startavo liepos 30 dieną iš Europos kosmoso agentūros (ESA) Kuru bazės Prancūzijos Gvianoje.

Daugiau kaip 20 t sverianti autobuso dydžio kapsulė atgabeno didžiausią visų laikų krovinį – daugiau kaip 6,6 tonų. Tarp atgabentų atsargų yra degalų, vandens, deguonies, maisto, drabužių ir medžiagos moksliniams eksperimentams, kuriuos atliks šeši TKS įgulos nariai.

Iškelta į orbitą ATV automatiškai nustatė kursą į TKS orientuodamasi pagal žvaigždes ir galiausiai susijungė su stotimi maždaug 400 km virš Žemės.

Šis kosminis laivas yra pavadintas Didžiojo sprogimo teoriją pasiūliusio belgų astrofiziko Georges'o Lemaitre'o vardu.

10 metrų skersmens hermetiška kapsulė, kurioje palaikomas atmosferos slėgis, taip pat taps papildoma gyvenamąja erdve, o jos varikliai padės palaikyti TKS orbitos aukštį. Kosminė stotis kiekvieną dieną truputį priartėja prie Žemės, veikiama negausių atmosferos molekulių sukeliamo pasipriešinimo.

Baigiantis šešis mėnesius truksiančiai misijai, šiukšlių ir atliekų pripildyta kapsulė atsiskirs nuo stoties ir bus nukreipta į Žemę. Ji sudegs atmosferoje virš Ramiojo vandenyno pietinės dalies per valdomą grįžimo manevrą.

„Georges Lemaitre“ yra paskutinė iš penkių ATV, kurias 20 narių turinti ESA pastatė ir paleido pagal kontraktą, prisidėdama prie JAV vadovaujamo TKS projekto.

Šešerius metus vykdyta programa kainavo 4,2 mlrd. eurų (14,5 mlrd. litų), bet ESA nurodė, kad šie laivai padėjo išbandyti technologijas, kurios bus naudojamos planuojamoje JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) krovinių kapsulėje „Orion“, turinčioje pakeisti daugkartinio naudojimo erdvėlaivius „Space Shuttle“, kurių eksploatacija buvo baigta 2011 metais.

„Georges Lemaitre“ iš viso atgabeno 1 232 pavadinimų daiktų, įskaitant duonos pudingą, apelsinų ir mangų sultis, sūrio makaronus, siūlą tarpdančiams valyti ir 50 kilogramų kavos

Krovinius į TKS toliau skraidins Rusijos nepilotuojami kosminiai laivai „Progress“ ir kapsulės „Dragon“ bei „Cygnus“, sukurtos pagal NASA užsakymą dviejų privačių JAV bendrovių – „Space X“ ir „Orbital Sciences“.

„Georges Lemaitre“ iš viso atgabeno 1 232 pavadinimų daiktų, įskaitant duonos pudingą, apelsinų ir mangų sultis, sūrio makaronus, siūlą tarpdančiams valyti ir 50 kilogramų kavos.

Kadangi kosminėje stotyje dar nėra skalbyklės, krovinių kapsulė taip pat atgabeno kojinių, apatinių ir viršutinių drabužių, įskaitant marškinėlius iš naujos, orui itin pralaidžios ir nemaloniems kvapams atsirasti neleidžiančios medžiagos „Spacetex“.

Pirmosioms keturioms ATV taip pat buvo suteikti garsių mokslo veikėjų vardai: 2008 metais buvo paleistas „Jules Verne“, 2011-aisiais – „Johannes Kepler“, 2012-aisiais – „Edoardo Amaldi“, o 2013-aisiais – „Albert Einstein“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius