Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Penkiose Jupiterio dydžio egzoplanetose aptikti vandens pėdsakai

NASA "Hubble" teleskopas aptiko vandenį penkių už saulės sistemos esančių planetų atmosferoje. Tyrimus apie šį atradimą paskelbė iškart kelios mokslininkų grupės, rašo nbcnews.com.
Kosmosas
Kosmosas / 123rf nuotr.

Tiesa, visos penkios Jupiterio dydžio egzoplanetos yra labai karštos ir mažai tikėtina, kad juose egzistuotų gyvybė, tačiau jų atmosferoje rastas vanduo byloja apie didelį žingsnį į priekį ieškant gyvybės pėdsakų kituose pasauliuose, sako mokslininkai.

„Esame visiškai tikri, kad matėme vandens ženklus keliose planetose, – skelbia tyrimo vadovas iš NASA kosminių skrydžių centro Avis Mandellas. – Mūsų atradimas leis palyginti, kiek vandens yra atmosferoje skirtingose egzoplanetose, pavyzdžiui, kiek karštesnėse ir kiek – šaltesnėse.“

Dvi mokslininkų grupės darbui naudojo NASA „Hubble“ teleskopą ir tyrė penkis „karštus Jupiterius“, kurie mokslininkams dar žinomi kaip WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b and XO-1b.

„Ištirti egzoplanetos atmosferą yra labai sunku, tačiau mes užfiksavome labai aiškius signalus, kad tirtose egzoplanetose yra vanduo“, – sakė kitos tyrimą atlikusios komandos vadovas Drake'as Demingas iš Merlinedo universiteto.

Vanduo yra dažna sudedamoji dalis egzoplanetų atmosferoje ir iki šio buvo rasta keliuose kituose pasauliuose. Tačiau atliekant šį tyrimą pirmą kartą ištyrinėtos kituose pasauliuose aptinkamos medžiagos.

Vandens žymės buvo mažiau intensyvios nei tikėtasi visais atvejais, nes penki „karšti jupiteriai“ apsupti dulkių migla. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius