-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis Kinijos mėnuleigis sėkmingai pakilo į kosmosą

Kinija pirmadienį po vidurnakčio paleido į kosmosą savo pirmąjį mėnuleigį, parodė valstybinė televizija, o šis naujausias žingsnis ambicingoje kosminėje programoje laikomas didėjančio Pekino vaidmens tarptautinėje arenoje simboliu.
Kinijos mėnuleigis sėkmingai pakilo į kosmosą
Kinijos mėnuleigis sėkmingai pakilo į kosmosą / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kosmosas Kinija

Misijos „Chang'e 3“, raketa, nešanti mėnuleigį „Yutu“ („Nefritinis triušis“) pakilo apie 1 val. 30 min. vietos (sekmadienį 19 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Raketos starto vaizdą iš Sičango palydovų paleidimo centro šalies pietvakariuose tiesiogiai transliavo valstybinė televizija CCTV.

Raketai kylant į tamsų nakties dangų, misijos stebėtojai reguliariais intervalais pranešdavo, kad viskas vyksta „normaliai“.

Praėjus maždaug valandai po starto kosmodromo direktorius Zhang Zhenzhongas paskelbė darbuotojams, kad misija prasidėjo sėkmingai, parodė CCTV.

Mėnuleigis turėtų nusileisti Mėnulyje gruodžio viduryje. Šis aparatas tyrinės mūsų planetos palydovo paviršių ir ieškos naudingųjų iškasenų. „Yutu“ yra trečio modelio ratinis aparatas, važinėsiantis Mėnulio paviršiumi: prieš kelis dešimtmečius Sovietų Sąjunga ten pasiuntė du mėnuleigius „Lunachod“, o JAV astronautai elektromobiliu „Lunar Roving Vehicle“ (LRV) per tris paskutines „Apollo“ misijas.

„Yutu“ vyriausiasis konstruktorius Sun Zezhou sakė, kad ši misija turės „didelę mokslinę ir ekonominę reikšmę“, nurodė naujienų agentūra „Xinhua“.

„Ši misija prisidėjo plėtojant kai kurias kosmines technologijas, o kai kurios iš jų galės būti taikomos civiliniame sektoriuje“, – agentūra citavo Sun Zezhou žodžius.

Pekinas sparčiai vysto savo kosminę programą, vadovaujamą kariškių ir pabrėžiančią didėjantį šalies vaidmenį tarptautinėje arenoje, jos technologinius pajėgumus ir valdančiosios Komunistų partijos gebėjimą sukurti gerovę valstybėje, anksčiau kentėjusioje nuo didelio skurdo.

Kinija planuoja maždaug 2020 metais įkurti nuolatinę orbitinę bazę, o galiausiai – pasiųsti žmones į Mėnulį.

Nuo 2003 metų Kinija pasiuntė į kosmosą iš viso 10 astronautų (aštuonis vyrus ir dvi moteris), kurie šalyje vadinami taikonautais, per penkias atskiras misijas. Į orbitą taip pat buvo iškeltas kosminis modulis „Tiangong 1“.

Pirmieji du Kinijos Mėnulio tyrimų zondai buvo paleisti 2007 ir 2010 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius