-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmieji Marso kolonistai gyvens štai tokiuose namuose?

Europos kosmoso agentūra ESA atliko bandomąjį trimatį spausdinimą iš sumodeliuotų Marso dulkių – šiuo bandymu ESA nori patikrinti, kokios yra galimybės statyti pastatus iš Marse ar kitose planetose randamų medžiagų, rašoma oficialiame ESA pranešime.
Pirmieji iš sumodeliuoto Marso grunto atspausdinti gaminiai
Pirmieji iš sumodeliuoto Marso grunto atspausdinti gaminiai / Europos kosmoso agentūros nuotr.

Iš „JSC-Mars-1A“ kodiniu pavadinimu vadinamo vulkaninio grunto, sumodeliuoto taip, kad kuo tiksliau atitiktų mums žinomą Marso grunto sudėtį ir charakteristikas, ESA sukūrė miniatiūrinius iglu ir kampinę sienelę.

„Medžiaga buvo sumaišyta su fosforo rūgštimi, kuri atliko surišančio „rašalo“ vaidmenį ir tuomet išstumta per tūtą, sudarant atskirus sluoksnius“, – aiškino ESA užsakymu tyrimą atlikusio Austrijos Taikomųjų mokslų universiteto tyrimų padalinio „Fotec“ mokslininkas Christophas Buchneris.

„Sukietėję rezultatai parodo, kad šis metodas turi struktūrinės gamybos potencialo įvairiuose planetiniuose kūnuose – potencialo neriboja kelionės tikslas. Taigi, tai yra labai perspektyvus žingsnis į priekį norint panaudoti vietinius resursus, kas smarkiai sumažintų tarpplanetinių skrydžių masę ir kainą“, – tvirtino mokslininkas.

„Tai yra geras rezultatas, papildantis kitas ESA vykdomas veiklas, kurių bendras tikslas – pateikti technologijas didelio nuotolio robotų ir žmonių valdomoms tiriamosioms misijoms. Tokiose misijose gamyba iš vietinių medžiagų bus esminis veiksnys, tad vystome platų galimybių spektrą“, – sakė ESA Medžiagų ir procesų padalinio vadovas Tomasso Ghidini.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius