-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Plutono palydovams veikiausiai bus suteikti Vulkano ir Cerberio vardai

Internete pasibaigus kelias savaites trukusiam balsavimui dėl naujų Plutono palydovų pavadinimų, daugiausia balsų sulaukė vardai Vulkanas ir Cerberis, skelbia Space.com.
Plutonas ir jo palydovai
Plutonas ir jo palydovai / NASA nuotr.

Žmonėms buvo siūloma išrinkti pavadinimus dviem Plutono palydovams, kurie šiuo metu laikinai įvardijami kaip P4 ir P5.

Pasibaigus balsavimui paaiškėjo, kad savo nuomonę išreiškė daugiau nei 450 tūkst. naršytojų. Daugiau nei trečdalis jų balsavo už Vulkaną (174 tūkst. balsų). Šį pavadinimą pasiūlė Kanados aktorius Williamas Shatneris, išgarsėjęs mokslinės fantastikos seriale „Star Trek“, kuriame vaidino erdvėlaivio „USS Enterprise“ kapitoną Jamesą Kirką. Šiame seriale Vulkanas buvo jo kolegos Spocko gimtoji planeta.

Plutono palydovams buvo galima siūlyti bet kokius mitologinius pavadinimus. Romėnų mitologijoje Vulkanas – ugnies, ugnikalnių, geležies ir kalvystės dievas.

Antrą vietą su 100 tūkst. balsų užėmė Cerberis (graikų mitologijoje – trigalvis Hado šuo, saugojęs Tartaro vartus; jo uodega buvo gyvatė, o ant nugaros turėjo nesuskaičiuojamą daugybę gyvačių galvų).

Tai dar nereiškia, kad šie vardai tikrai bus suteikti Plutono palydovams – galutinį sprendimą priims Tarptautinė astronomijos sąjunga.

Plutonas turi penkis palydovus. Didžiausias jų, Charonas, buvo atrastas dar 1978 metais. 2005-aisiais aptikti dar du palydovai (Niktė ir Hidra), o P4 ir P5 pastebėti pastaraisiais metais. Abu jie yra tik 20–30 km skersmens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius