Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po metų į kosminę misiją kils antrasis lietuvių kurtas palydovas

Maždaug po metų į kosmosą turėtų pakilti antrasis lietuvių komandos palydovas „LituanicaSAT-2“. Palydovą konstruojančios komandos„Nanoavionika“ vadovas Vytenis Buzas sako, kad netrukus turėtų paaiškėti, kokia raketa palydovas kils į kosmosą, o kol kas lietuviai intensyviai užsiima palydovo konstravimo darbais.
LituanicaSAT-2 palydovo prototipas
LituanicaSAT-2 palydovo prototipas / LituanicaSAT-2 nuotr.
Temos: 2 Kosmosas Palydovas

„Praktiniai „LituanicaSAT-2“ misijos tikslai – išbandyti palydovo valdymo sistemą. Šį kartą, lyginat su „LituanicaSAT-1“ palydovu, „LituanicaSAT-2“ turės kur kas rimtesnę mokslinę ir inžinerinę reikšmę. Dabar rimtai dirbame su variklio sistema“, – sakė V.Buzas.

Šį kartą, lyginat su „LituanicaSAT-1“ palydovu, „LituanicaSAT-2“ turės kur kas rimtesnę mokslinę ir inžinerinę reikšmę.

Vėliau, pabaigus funkcinius darbus ir išbandžius variklį, bus konstruojamas skrydžio modelis ir vykdomi palydovo integracijos darbai – į vieną surenkamos mažesnės sistemos ir tikrinama, kaip veikia visas palydovas, ne tik atskiros jo dalys.

Palyginus su pirmuoju palydovu „LituacnicaSAT-1“, antrasis palydovas orbitoje galės skristi maždaug penkis kartus ilgesnį laiką – anot V.Buzo, be raketinio kuro ir valdymo sistemos palydovai gali skrieti maždaug 3-4 mėnesius, o su kuru – 15-18 mėnesių.

„Žinoma, taip yra tik teoriškai, o kaip bus iš tikrųjų, priklausys nuo gamtinių reiškinių, nuo Saulės aktyvumo. Bet varikliukas palydovo gyvavimo laiką orbitoje turi gerokai prailginti“, – pridūrė V.Buzas.

LituanicaSAT-2 nuotr./LituanicaSAT-2 raketinis mikro variklis
LituanicaSAT-2 nuotr./LituanicaSAT-2 raketinis mikro variklis

Iš pradžių planuota, kad lietuviškas palydovas pakils kartu su dar 50 QB50 projekte dalyvaujančių mažųjų palydovų, tačiau planai šiek tiek koreguojami – gali būti, kad penki kuru varomi palydovai, tarp jų ir lietuviškas, bus skraidinami kita raketa.

„Kadangi skraidiname chemines medžiagas – vienkomponentį kurą, mus turbūt skraidins kita raketa. Greitu metu oficialiai bus patvirtinta, kas tai darys“, – sakė V.Buzas.

Šįmet pavasarį „Nanoavionika“ gavo 200 tūkst. eurų investiciją iš „Practica Capital“, kuri buvo skirta mažųjų palydovų įrangos vystymui.

„Nanoavionika“ komandos branduolį sudaro pirmojo lietuviško kosminio palydovo „LituanicaSAT-1“ komandos nariai. Šiuo metu „Nanoavionika“ turi 6 nuolatinius darbuotojus, iš viso prie projekto dabar dirba 20 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius