-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prie marsaeigio mįslingai atsiradusio keisto akmens cheminė sudėtis suglumino NASA tyrėjus

Paaiškėjo, kad šalia NASA marsaeigio „Opportunity“ netikėtai atsiradęs akmuo yra unikalios cheminės sudėties – jame yra gerokai daugiau kai kurių cheminių elementų, nei aplink esančio Marso grunto pavyzdžiuose. Apie tai pareiškė misijai vadovaujantis Steve'as Squyresas. „Marsas nepaliauja mus atakavęs mįslėmis“, – pripažino NASA tyrėjas.
Mokslininkus nustebinęs akmuo Marse yra unikalios cheminės sudėties
Mokslininkus nustebinęs akmuo Marse yra unikalios cheminės sudėties / NASA nuotr.

Prieš dvi savaites šalia NASA marsaeigio „Opportunity“, kuris iš vietos nepajudėjo nuo praėjusių metų lapkričio ir dirbo tik robotizuotu manipuliatoriumi, atsirado „svečias“ – gerai matomas akmuo, kurio ankstesnėse fotografijose (nuo pat misijos pradžios) nebuvo matyti.

„Noriu pasakyti, kad Marsas ir toliau dosniai žarstosi paslaptimis, – NASA marsaeigių dešimtmečio proga surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo S. Squyresas. – Tas akmuo ant raudonosios lygumos paviršiaus panašus į spurgą su džemu. Ir jis tiesiog iš kažkur atsirado.“

„Noriu pasakyti, kad Marsas ir toliau dosniai žarstosi paslaptimis, – kalbėjo S. Squyresas.

Mokslininko žodžiais tariant, dabar tikrinamos dvi „svečio“ atsiradimo teorijos. Pirmojoje iškelta hipotezė, jog akmuo kažkokiu būdu išsprūdo iš po marsaeigio rato. Antrojoje – kad šis uolienos fragmentas buvo išmuštas netoliese galimai kritusio meteorito. S. Squyresas teigimu, antrasis variantas mažai tikėtinas.

Tyrėjai atliko spektroskopinę akmens analizę ir išsiaiškino tamsaus akmens „įdaro“ cheminę sudėtį. Paaiškėjo, kad jame yra neįprastai daug sieros, magnio. 

„O mangano jame dukart daugiau nei rastume dar kur nors Marse“, – atkreipė dėmesį S. Skvairsas.

Ši situacija mokslininkui priminė pačią misijos pradžią, iškart po to, kai marsaeigis nusileido prie Erelio kraterio. 

„Mes dabar visiškai sugluminti, – neslepia misijos vadovas. – Bet kartu mūsų misijoje vėl prasidėjo nuostabus metas. Mes – kaip ir Erelio kraterio laikais: vėl diskutuojame, ginčijamės, keliame teorijas. Ne taip ir svarbu, kiek laiko dar dirbs marsaeigis – Marsas nepaliauja mus atakavęs mįslėmis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius