Prieš 35 metus paleistas kosminis zondas „Voyager 1“ artėja prie tarpžvaigždinės erdvės ribos

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) kosminis zondas „Voyager 1“, paleistas 1977 metais, šiuo metu artėja prie Saulės sistemos išorinės ribos ir greitai turėtų pasiekti tarpžvaigždinę erdvę, sako šio aparato kelionę stebintys ekspertai.
Kosminis zondas „Voyager 1“
Kosminis zondas „Voyager 1“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 NASA

Trečiadienį surengtoje paskaitoje, minint 35-ąsias „Voyager“ starto metines, buvęs NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos (JPL) direktorius Edas Stone'as sakė, kad gali praeiti dar „dienos, mėnesiai arba metai, kol šis zondas pagaliau išsiverš į tarpžvaigždinę erdvę“.

Anksčiau šiais metais vieno svarbaus „Voyager 1“ detektoriaus rodmenų padidėjimas sužadino viltis, kad aparatas artėja prie vadinamosios heliopauzės, žyminčios ribą tarp mūsų Saulės sistemos ir atviro kosmoso.

Gegužę mokslininkus suintrigavo zondo, kuris per dešimtmečius trukusią savo ilgą kelionę fotografavo Žemę ir kitas Saulės sistemos planetas, užfiksuotas sustiprėjęs kosminių spindulių srautas.

Tačiau vėliau šie rodmenys dar ne kartą didėjo ir mažėjo, todėl tikėtina, kad zondas dar nepasiekė tarpžvaigždinės erdvės ribos, nors labai prie jos priartėjo.

„Klausimas, kiek dar liko iki heliopauzės?“ – E.Stone'as klausė per paskaitą JPL būstinėje Kalifornijos mieste Pasadinoje.

Pažymėjęs, kad „Voyager 1“ kas trejus metus nuskrieja apie 1,6 mlrd. kilometrų, ekspertas nurodė: „Sunku įsivaizduoti, kad tai truks dar ilgai, tačiau negaliu pasakyti, ar tai truks dienas, mėnesius ar metus. Tikrai negaliu jums pasakyti.“

Tačiau E.Stone'as pabrėžė, jog tai bus labai svarbus pasiekimas.

„Perėjimas į tarpžvaigždinę erdvę bus istorinė akimirka – objektas, paleistas iš Žemės, pirmąkart pagaliau paliks „burbulą“, – sakė jis.

„Voyager 1“ ir jo dvynys „Voyager 2“ buvo sukurti visų pirma siekiant ištyrinėti didžiausias Saulės sistemos planetas – Jupiterį ir Saturną.

„Voyager 2“ iš tiesų buvo paleistas pirmiau – 1977 metų rugpjūčio 20 dieną, o „Voyager 1“ startavo rugsėjo 5-ąją.

Dėl ypatingo planetų išsidėstymo vienoje linijoje abu aparatai sėkmingai įvykdė savo misiją, vėliau nuskriedami iki Urano ir Neptūno.

Stulbinamas pirmųjų dviejų dujinių milžinių nuotraukas jie atsiuntė 1979 ir 1980 metais, o Urano ir Neptūno – 1986 ir 1989 metais.

Tačiau abiejų zondų prietaisai nepriekaištingai veikė ir įvykdžius šią užduotį, todėl projekto vadovai nusprendė rinkti jų siunčiamus duomenis, aparatams vis labiau tolstant į atvirą kosmosą ir artėjant prie Saulės sistemos pakraščių.

Prieš užfiksuojant kosminių spindulių srauto suintensyvėjimą gegužę, mokslininkai sakė turintys vilčių, kad „Voyager 1“ pasieks mūsų sistemos ribą, kur Saulė nebedaro beveik jokio poveikio, per dvejus metus.

Pasak NASA, „Voyager 1“, dabar esantis už 18 mlrd. kilometrų nuo Saulės, ir jo dvynys „Voyager 2“ yra du tolimiausi žmonijos ir jos troškimo tyrinėti atstovai.

Mokslininkai, valdantys „Voyager 1, kurio 8-ojo dešimtmečio technologijomis pagrįsta elektroninė atmintis yra šimtą tūkstančių kartų mažesnė negu šiuolaikinio 8 gigabaitų muzikos grotuvo „iPod Nano“, nusprendė išjungti zondo vaizdo kameras, kai jis praskriejo pro Neptūną 1989 metais.

Jeigu aparatas toliau veiks nepriekaištingai, tyrėjai nuo 2020 metų vieną po kito išjunginės kitus jos prietaisus, kol zondo energijos visiškai išseks maždaug 2025 metais, sakė E.Stone'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius