Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Retas reiškinys astronomijos mėgėjams: priartės Jupiteris, Venera ir Marsas

Artimiausias naktis astronomijos mėgėjų laukia neįprastas reiškinys – viena šalia kitos atsidurs Veneros, Jupiterio ir Marso planetos. Planetas prieš aušrą danguje bus galima matyti ir plika akimi.
Jupiteris ir Venera danguje
Jupiteris ir Venera danguje / Scanpix nuotr.

„Trys planetos – Marsas, Jupiteris ir Venera prieš Saulės tekėjimą bus pakankamai arti viena kitos Liūto žvaigždyne, truputį toliau nuo Merkurijaus. Toks suartėjimas – labai retas reiškinys“, – sakė astronomas, Etnokosmologijos muziejaus direktorius Gunaras Kakaras.

Prieš pat aušrą danguje bus galima matyti ir Merkurijų, tačiau tam prireiks žiūronų.

Anot jo, palankiausias metas jas stebėti bus apie 4 valandą ryto.

Prieš pat aušrą danguje bus galima matyti ir Merkurijų, tačiau tam prireiks žiūronų. Stipresniais žiūronais arba teleskopu taip pat bus matyti ir keturi didieji Jupiterio palydovai.

„Venera iš visų planetų matoma ryškiausiai, bet mes jos matome tik ketvirtį. Ji yra vidinė planeta ir iš kairės pusės apšviesta Saulės, todėl matome tik dalį planetos disko“, – aiškino G. Kakaras.

Kaip rašo BBC, Venera padangėje matysis maždaug 12 kartų ryškiau nei Jupiteris. Jupiteris bus arčiausiai Veneros, o kiek labiau nuo jų nutolęs ir blausiausias Marsas. Arčiausiai viena kitos planetos turėtų atsidurti ketvirtadienį arba penktadienį. 

Dviejų planetų išsidėstymas viena šalia kitos nėra retas atvejis, tačiau trys planetos, kurios būtų matomos plika akimi, arti atsiduria labai retai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius