Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija iki 2030 m. ketina pradėti pilotuojamus skrydžius į Mėnulį

Rusija pranešė, kad dar devynerius metus kartu su NASA naudosis Tarptautine kosmine stotimi (TKS), taip pat pažadėjo 2030 m. pradėti pilotuojamus skrydžius į Mėnulį, rašo telegraph.co.uk.
Mėnulis Rusijoje
Mėnulis Rusijoje / „Scanpix“ nuotr.

Nepaisant itin didelės įtampos tarp JAV ir Rusijos dėl Ukrainos krizės, abiejų šalių kosmoso agentūros sutarė pratęsti bendradarbiavimą iki 2024 m., kuomet Rusija ketina sukurti savo orbitinę stotį su moduliais, išimtais iš TKS.

Nepaisant itin didelės įtampos tarp JAV ir Rusijos dėl Ukrainos krizės, abiejų šalių kosmoso agentūros sutarė pratęsti bendradarbiavimą iki 2024 metų.

Naujoji stotis bus naudojama tam, kad „Rusijai būtų užtikrinta garantuota prieiga į kosmosą“, – sako federalinė Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“.

Praėjusiais metais Rusijos vyriausybės pareigūnai pranešė, kad iki 2020 m. gali liautis finansavę TKS, tačiau nuspręsta šį terminą pratęsti dar ketveriems metams, kaip pasiūlė NASA.

Po to, kai buvo nutraukta JAV „Space Shuttle“ programa, Rusija yra vienintelė šalis, sudariusi galimybę JAV astronautams pakilti į TKS.

„Roscosmos“ antradienį taip pat pranešė, kad atgaivins Mėnulio programą ir pirmą kartą Mėnulį ketina ištirti nepilotuojamu erdvėlaiviu, kuris pats skristų aplink Mėnulio orbitą ir nusileistų ant jo paviršiaus. Iki 2030 m. ketinama pradėti pilotuojamus skrydžius.

Rusija pirmą kosmoso dvikovos etapą laimėjo tuomet, kai pasiuntė pirmą žmogų aplink Žemės orbitą – Jurijų Gagariną 1961 m. Neilas Armstrongas ir Buzzas Aldrinas vėliau ištesėjo Johno F. Kennedy pažadą iki dešimtmečio pabaigos pasiekti Mėnulį NASA misijos „Apollo 11“ metu 1969 m.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius