Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rusijos erdvėlaiviu į TKS atvyko rusas ir amerikietis

Iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane ketvirtadienį pakilęs erdvėlaivis „Sojuz“ į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) atgabeno pirmąkart į kosmosą pakilusį JAV astronautą ir rusų kosmonautų veteraną.
 Fiodoras Jurčichinas ir Jackuas Fischeris
Fiodoras Jurčichinas ir Jackuas Fischeris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Erdvėlaivis „Sojuz MS-04“ su rusu Fiodoru Jurčichinu ir NASA astronautu Jacku Fischeriu pakilo į giedrą dangų 7 val. 13 min. Grinvičo (10 val. 13 min. Lietuvos) laiku iš rusų išsinuomoto kosmodromo Kazachstane. Maždaug po devynių minučių šis aparatas jau skriejo orbita aplink Žemę. Dar po šešių valandų „Sojuz“ prisišvartavo prie kosminės stoties.

Amerikietis ir rusas prisijungė prie ten dirbančios trijulės: NASA astronautės Peggy Whitson, ruso Olego Novickio ir Europos kosmoso agentūros (ESA) astronauto prancūzo Thomaso Pesqueto.

Pirmadienį abu prie komandos prisijungę astronautai ketina pasikalbėti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Tą dieną P.Whitson, pirmoji TKS vadovaujanti moteris, kosmose bus praleidusi 535 dienas – ilgiau už bet kurį kitą JAV astronautą. Lig tol amerikiečių rekordas priklauso Jeffrey Williamsui.

57-erių P.Whitson, taip pat ir vyriausia kosmose buvusi moteris, į Žemę grįš rugsėjį.

Penktą kartą kosmose besilankantis F.Jurčichinas ir J.Fischeris stotyje praleis beveik penkis mėnesius ir grįš rugsėjį kartu su P.Whitson.

Dabartinis skrydis – pirmasis per daugiau kaip dešimtmetį, kai į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) keliauja tik du astronautai. Paprastai į TKS skrenda erdvėlaiviai su trijų narių įgulomis.

Tačiau Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ praėjusiais metais pranešė, kad šįkart skris tik du kosmonautai, nes nutarta apkarpyti išlaidas prieš naujo modulio, išplėsiančio rusų sektorių orbitinėje laboratorijoje, įrengimą 2017-ųjų pabaigoje arba 2018-ųjų pradžioje.

Leisdamasis į pirmąją kosminę misiją 43 metų buvęs JAV oro pajėgų pilotas J.Fischeris emocingame interviu NASA televizijai sakė, kad skrisdamas į kosmosą „galvos apie tėtį“. Nuo vėžio miręs tėvas skatindavo jį siekti savo svajonės ir tapti astronautu.

58 metų F.Jurčichinas per keturias misijas TKS kosmose jau yra praleidęs 537 dienas – ilgiau nei bet kuris amerikiečių astronautas.

Vis dėlto ilgiausios darbo kosmose trukmės rekordas priklauso jo tėvynainiui Genadijui Padalkai, išbuvusiam orbitoje iš viso 879 dienas.

TKS laboratorija yra retas amerikiečių ir rusų tarptautinio bendradarbiavimo pavyzdys. Ji nuo 1998 metų skrieja aplink Žemę maždaug 28 tūkst. km per val. greičiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius