-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„SpaceX“ kosminė kapsulė grįžo į Žemę prikrauta laboratorinių tyrimų medžiagos

Bendrovės „SpaceX“ sukurta nepilotuojama kosminė kapsulė „Dragon“ šeštadienį atsiskyrė nuo Tarptautinės kosminės stoties (TKS) ir grįžo į Žemę, mėnesį praleidusi orbitoje, pranešė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).
Kosminė kapsulė „Dragon“ pasiekė Tarptautinę Kosminę Stotį
Kosminė kapsulė „Dragon“ / „Scanpix“ nuotr.

Orbitinėje laboratorijoje dirbantys astronautai kibernetiniu manipuliatoriumi atskyrė „Dragon“ nuo stoties numatytu laiku – 13 val. 57 min. Grinvičo (16 val. 57 min. Lietuvos) laiku, o JAV kosminė agentūra nurodė, kad šis manevras buvo „labai sklandus atsiskyrimas“.

Praėjus 5,5 val. kapsulė, išskleidusi tris didelius parašiutus, nusileido Ramiajame vandenyne netoli Meksikos krantų 19 val. 39 min. Grinvičo (22 val. 39 min. Lietuvos) laiku.

Nepilotuojamas erdvėlaivis, kuris susijungė su orbitine stotimi rugsėjo 23 dieną, išgabeno iš TKS apie 1 450 kilogramų medžiagų, įskaitant mokslinių eksperimentų rezultatus.

Per ketvirtąją pagal kontraktą su „SpaceX“ surengtą misiją kapsulė atgabeno daugiau negu 2,2 tonos krovinių

„Dragon“ taip pat atskraidino atsargų įgulai ir įrangos.

„SpaceX“ kapsulė kol kas yra vienintelis kosminis aparatas, galintis grįžti į Žemę su kroviniu. Jos vėliausias ankstesnis skrydis į TKS buvo surengtas balandį.

Per ketvirtąją pagal kontraktą su „SpaceX“ surengtą misiją kapsulė atgabeno daugiau negu 2,2 tonos krovinių, tarp kurių buvo šaltyje išdžiovintų maisto produktų, 20 gyvų laboratorinių pelių ir trimatis spausdintuvas.

Tos pelytės, tapusios pirmaisiais gyvais žinduoliais, skridusiais komerciniu krovininiu laivu, buvo laikomos NASA sukonstruotame tyrimų narvelyje, tiriant nesvarumo poveikį gyvūnų organizmui.

Trimatis spausdintuvas pirmąkart leido pademonstruoti, kaip ši technologija gali būti panaudota kosmose, netgi kai spausdinimo procesui nepadeda gravitacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius