-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sugedo NASA marsaeigis „Curiosity“

NASA informuoja, kad praėjusią savaitę dėl staigaus sistemų gedimo NASA inžinieriai nutraukė visus mobiliosios tyrimų laboratorijos „Curiosity“ Marse darbus. Marsaeigis ilsėsis, kol pavyks pašalinti gedimus.
Marsaeigis „Curiosity“
Marsaeigis „Curiosity“ / NASA/JPL-Caltech nuotr.

Skelbiama, kad sugedo roboto kompiuteris. Žemėje dirbanti marsaeigio aptarnavimo komanda dėl pagrindinio kompiuterio atminties problemų perjungė jį prie rezervinio kompiuterio, todėl dabar „Curiosity“ Marse yra minimalaus aktyvumo būsenos ir veikia ribotu vadinamuoju „saugiu režimu“.

Į įprastinę būseną inžinieriai marsaeigį mėgins sugrąžinti artimiausiomis dienomis. Kompiuterinė problema susijusi su staigiu gedimu vadinamojoje „flash“ atmintyje.

„Mes perjungėme visus „Curiosity“ procesus prie rezervinio kompiuterio, kad, sugrąžinę pagrindinį kompiuterį į standartinę būseną, galėtume atkurti jo veikimo procesus“, – aiškino NASA Reaktyvinės traukos laboratorijos inžinierius Richardas Cookas.

Marsaeigyje „Curiosity“ įmontuoti du pagrindiniai kompiuteriai – kaip atsarga tam atvejui, jei kuris nors iš jų sugestų. Be to, abu pagrindiniai kompiuteriai turi rezervines subsistemas. Šiuo metu veikia antrasis kompiuteris. Jis veikė ir dalį skrydžio iš Žemės į Marsą. Pagrindinis kompiuteris veikė nuo pat nusileidimo procedūros pradžios 2012 m. rugpjūčio 6 d. iki praėjusio trečiadienio.

„Nors dabar mėginame atnaujinti visas operacijas antruoju kompiuteriu, tuo pat metu stengiamės rasti geriausią būdą atkuri pirmojo kompiuterio darbą, kuris dabar tarnautų kaip rezervinis kompiuteris“, – pridūrė Reaktyvinio judėjimo laboratorijos inžinierė Magdy Bareh.

Ryšys su marsaeigiu nenutrūko ir vyksta pagal planą, tačiau robotizuota tyrimų stotis po gedimo nebesiunčia įrašytos informacijos – vien duomenis apie sisteminę savo būklę. Šie duomenys atskleidė, kad kompiuteris nepersijungė į įprastinį kasdienį „miego“ režimą, kai atėjo metas tai padaryti.

Pirminiai diagnostikos rezultatai rodo, kad pagrindiniame kompiuteryje įvyko atminties bloko gedimas. Moksliniai tyrimai marsaeigyje „Curiosity“ sustabdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius