-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Trys astronautai kapsule „Sojuz“ saugiai sugrįžo į Žemę

Trys astronautai – du rusai ir amerikietis – iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) ketvirtadienį saugiai sugrįžo į Žemę, kosmose praleidę beveik pusę metų, pranešė Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“.
Iš „Sojuz“ kapsulės ruošiamasi iškelti astronautus
Iš „Sojuz“ kapsulės ruošiamasi iškelti astronautus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kapsulė „Sojuz“ su amerikiečiu Stevenu Swansonu ir rusų kosmonautais Aleksandru Skvorcovu bei Olegu Artemjevu, kurie į TKS išskrido kovo 26 dieną, ketvirtadienį 2 val. 23 min. Grinvičo (5 val. 23 min Lietuvos) laiku nusileido Kazachstano stepių regione. 

Trijulė, kuri drauge ankštoje TKS patalpoje dirbo tokiu metu, kai santykiai tarp jų šalių dėl Ukrainos pablogėjo iki lygio, neregėto nuo Šaltojo karo laikų, pirmosiomis minutėmis po sugrįžimo į Žemę plačiai šypsojosi, kėlė nykščius į viršų ir mojo saulės nutviekstoje stepėje.

Kilus įtampai NASA balandžio mėnesį paskelbė, kad dėl Maskvos politikos Ukrainos atžvilgiu nutraukia bendradarbiavimą su Rusija kosmoso tyrimų srityje, bet nurodė, kad darbo TKS tai nepaveiks.

Trijulė kosmose praleido iš viso „169 mokslo ir technologijų tyrimų dienas, įskaitant rekordines 82 tyrimų valandas per vieną savaitę“ liepos mėnesį, sakoma NASA pareiškime.

Įgula apskriejo Žemę daugiau kaip 2,7 tūkst. kartų ir įveikė daugiau kaip 115 mln. km, nurodė NASA.

„Vienas iš kelių pagrindinių tyrimų sričių 40-osios ekspedicijos metu buvo žmogaus sveikatos priežiūra ilgos trukmės kosminėms kelionėms, NASA ir „Roskosmos“ rengiantis dviejų įgulos narių buvimui orbitinėje laboratorijoje vienus metus 2015-aisiais“, – sakoma pranešime.

TKS dabar vadovauja Maksas Surajevas iš Rusijos, o kiti įgulos nariai yra NASA astronautas Reidas Wisemanas ir Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautas Alexanderas Gerstas. Trys nauji įgulos nariai – Barry Wilmore'as iš NASA, Aleksandras Samokutiajevas ir Jelena Serova iš „Roskosmos“ – turi atskristi po dviejų savaičių. Jų startas iš Kazachstano numatytas rugsėjo 25 dieną.

Kilus įtampai NASA balandžio mėnesį paskelbė, kad dėl Maskvos politikos Ukrainos atžvilgiu nutraukia bendradarbiavimą su Rusija kosmoso tyrimų srityje, bet nurodė, kad darbo TKS tai nepaveiks.

Naudojimasis TKS priklauso nuo Rusijos, kuri yra vienintelė šalis, skraidinanti astronautus ir kosmonautus į ją ir iš jos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius