Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Štai kas nutinka, kai žvaigždė per daug prisiartina prie juodosios skylės

Astronomai už maždaug 290 mln. šviesmečių nuo mūsų užfiksavo, kaip juodoji skylė į gabalus suplėšo žvaigždę. Šis fenomenas įvyksta, kai žvaigždė labai priartėja prie juodosios skylės ir intensyvios juodosios skylės gravitacijos potvyninės jėgos žvaigždę sunaikina.

Tokių reiškinių metu dalis žvaigždės liekanų išskrieja į kosmosą labai dideliu greičiu, o dalis patenka į juodąją skylę. Reiškiniai sukelia rentgeno spindulių pliūpsnius, kurie gali tęstis ilgus metus, rašo dailymail.co.uk.

VIDEO: NASA: štai kas nutinka žvaigždei, priartėjusiai prie Juodosios skylės

Po šio rentgeno spindulių pliūpsnio šviesos kiekis mažėja, kai žvaigždės medžiaga krenta už įvykių horizonto – taško, iš kurio niekas, netgi šviesa, negali ištrūkti.

Kartais dujos aplink juodąją skylę ima suktis spiralės forma. Tačiau šis procesas, kurio metu sukuriamas vadinamasis akrecijos diskas, mokslininkas vis dar lieka neaiškus.

Stebėdami žvaigždės naikinimą, astronomų vadinamą ASASSN-14li, mokslininkai gebėjo matyti akrecijos disko formavimąsi. Tai leido nustatyti skirtingo ilgio rentgeno spindulių bangos ir jų intensyvumo pokyčiai.

Astronomai nustatė, kad didžioji dalis medžiagos yra labai arti žvaigždės. Tačiau mokslininkams taip pat labai svarbu sužinoti, kas nutinka medžiagai, kuri nepatenka už įvykių horizonto ribų.

Rentgeno spindulių duomenys leidžia spėti, kad aplink juodąją skylę yra ir intensyvūs vėjai, kurie tolyn nuneša žvaigždžių dujas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius