-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vasaros saulėgrįža: kas yra vasarvidis, solsticijos ir deklinacijos

Anot astronomų, saulėgrįža yra didžiausias Saulės nukrypimas į šiaurę arba pietus, atitinkantis ilgiausią dieną arba ilgiausią naktį.Vasaros saulėgrįža (arba solsticija) – momentas, kai Saulė yra šiauriniame dangaus pusrutulyje (dangaus pusiaujo atžvilgiu).
Vasaros saulėgrįža šiauriniame pusrutulyje (kairė) ir pietiniame (dešinė pozicija)
Vasaros saulėgrįža šiauriniame pusrutulyje (kairė) ir pietiniame (dešinė pozicija) / Tauʻolunga/Wikimedia Commons iliustr.

Vasaros saulėgrįžos laikotarpiu nuo saulės patekėjimo iki laidos praeina beveik 17 val. 20 min. Ji pakyla prieš penktą valandą ryto, o leidžiasi – dešimtą valandą vakare.

Šiomis dienomis Lietuvos platumose beveik nesutemsta. Kaip pasakoja buriuotojai, tai geriausiai matoma plaukiant jūra į šiaurę. Šiaurės horizontas naktį „dega“. Vos saulė spėja niurktelti į jūrą, netrukus vėl išnyra.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Plaukimas „Ambersail“ iš Geteborgo
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Plaukimas „Ambersail“ Joninių naktį iš Geteborgo

Kita įdomybė – beveik savaitę saulė išbūna tame pačiame aukštyje. Tai – vadinamasis vasarvidis. O nuo birželio 29-osios dienos pradeda trumpėti.

Heavy.com iliustr./Saulės kelias
Heavy.com iliustr./Saulės kelias

Šiaurinio pusrutulio gyventojams vasaros saulėgrįža (birželio 22 d.) yra astronominės vasaros pradžia (Saulės kelias virš horizonto būna ilgiausias, taigi diena ilgiausia, naktis trumpiausia), o žiemos saulėgrįža (gruodžio 22 d.) – astronominės žiemos pradžia (naktis ilgiausia, diena trumpiausia).

Pietų pusrutulio gyventojams – atvirkščiai, birželio 22 d. naktis būna ilgiausia, o diena trumpiausia.

 Przemyslaw Blueshade Idzkiewicz/Wikimedia Commons iliustr./Vasaros saulėgrįža
Przemyslaw Blueshade Idzkiewicz/Wikimedia Commons iliustr./Vasaros saulėgrįža

Kaip kinta dienos trukmė

Dienos trukmė skiriasi priklausomai nuo geografinės platumos ir metų laiko (vadinamosios Saulės deklinacijos). Deklinacija yra kaip geografinės platumos atitikmuo, projektuojamas į dangaus sferą ir matuojamas laipsniais į šiaurę ir pietus nuo dangaus pusiaujo. Tiktai taškai nutolę į šiaurę nuo dangaus pusiaujo turi teigiamą deklinaciją, o taškai nutolę į pietus - neigiamą deklinaciją.

VIDEO: Summer Solstice 21 Jun 2011

Pusiaujyje diena trunka apie 12 valandų. Tolstant nuo pusiaujo į viršų žiemą diena trumpėja, vasarą – ilgėja.

Platumose tarp poliaračių ir ašigalių vasarą Šiaurės pusrutulyje, žiemą Pietų pusrutulyje būna poliarinė diena, kuri trunka ilgiau nei 24 valandas, ties ašigaliais – apie pusę metų.

Saulėgrįžos metu yra pats didžiausias skirtumas tarp dienos ir nakties trukmės: Šiaurės pusrutulyje ilgiausia diena yra birželio 22 d. (vasaros saulėgrįža), o trumpiausia – gruodžio 22 d. (žiemos saulėgrįža), pietų pusrutulyje – atvirkščiai. Per lygiadienius dienos ir nakties trukmė tampa vienoda: pavasario lygiadienis – apie kovo 20–21 dieną, rudens lygiadienis – apie rugsėjo 22–23 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius