-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Virš Kanados sužibo neįprastai atrodančios šviesos kolonos – nei ateiviai, nei pašvaistė

Nors iš pirmo žvilgsnio kam nors taip ir galėtų pasirodyti žvelgiant į šiuos vaizdus, iš tiesų nežemiška civilizacija nenusprendė išsilaipinti Ontarijo provincijoje Kanadoje. Iš tiesų tai – tik ganėtinai neįprastas Žemės atmosferos reiškinys, dėl kurio atrodo, kad iš dangaus leidžiasi daugybė žėrinčių pastelinių spalvų šviesos kolonų.
Šviesos kolonos Ontarijuje
Šviesos kolonos Ontarijuje / T.J.Elzingos nuotr.

Šį reiškinį savo išmaniuoju telefonu naktį nufilmavo vietos gyventojas Timmy Joe Elzinga. Jis dangaus pakraščio žėrėjimą pastebėjo sausio 6 d. 1:30 vietos laiku.

„Kai pro savo miegamojo langą pirmą kartą pamačiau tuos šviesos spindulius, krentančius iš dangaus, buvau tikras, kad tai yra eilinė šiaurės pašvaistė. Sugebėjau tuos vaizdus užfiksuoti dėl to, kad šviesa buvo labai ryški ir kontrastinga, be to, šiek tiek užsiimu mėgėjiška fotografija“, – sakė vaizdų autorius. Dėl savo pomėgio fotografuoti jis teisingai nuspėjo, kad norint nufotografuoti tokį vaizdą prireiks net 8 sekundžių trukmės išlaikymo.

Pačiam T.J.Elzingai tai buvo pirmas kartas, kai jis tiesiogiai susidūrė su šviesos kolonų reiškiniu.

NASA išaiškino, kad kanadiečio matytų kolonų šaltinis yra dideliame aukštyje susiformavę ledo kristalai. Šaltomis žiemos naktimis plokštieji ledo kristalai, kurie paprastai lakioja aukštesniuose atmosferos sluoksniuose, nusileidžia žemiau. Neprognozuojamai sklandantys ledo kristaliukai kartais sudaro vadinamąjį kristalinį rūką. Kai kristalai atspindi šviesas nuo gretimų automobilių ar kitų civilizacijos šviesos šaltinių, rezultatas gali būti labai vaizdingas: matomos šviesos kolonos.

Savo prigimtimi šias kolonas galima priskirti halams – optiniams reiškiniams, susidarantiems kai šviesos spindulius laužia bei atspindi ledo kristalai, tad jis nėra giminingas šiaurės pašvaistei

Šviesos kolonų išvaizda yra tokia keista, kad jas stebintys žmonės neretai išsigąsta, kad mato ateivius, skelbia earthsky.org. „Kai šviesos kolonos matomos virš Niagaros krioklio, kur sušalę krentančio vandens purslai atspindi nuo miesto į viršų nukreiptų žibintų šviesą, padaugėja gyventojų pranešimų, kad jie mato ateivius“, rašoma šiame interneto leidinyje.

Tuo tarpu Ontarijo provincijoje, kur tokios kolonos yra retenybė, T.J.Elzingai reikėjo išskirtinio išradingumo norint, kad vaizdais galėtų gėrėtis ne jis vienas.

„Atidariau langą ir nuėmiau tinklelį, kad galėčiau gauti vaizdą be kliūčių, o trikojį atstojo mano vonios sienų briaunos – taip pavyko gauti dėl judesio neišsiliejusį vaizdą. Išbėgau į laiką pažiūrėti, ar nepavyktų gauti dar geresnių vaizdų ir netgi buvau išvažiavęs pasivažinėti savo automobiliu, bet panašu, kad kolonos geriausiai matėsi būtent iš tos miestelio vietos, kurioje gyvenu“, – sakė fotografas.

VIDEO: Laser Beams From Space?! What Are Light Pillars?

Jau po 45 minučių šviesos kolonos taip išblyško, kad T.J.Elzinga jų nebeįžiūrėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius