-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žemė, kokios dar nematėte: NASA atgaivino legendinę „Žemės patekėjimo“ nuotrauką

„Apollo 8“ astronautų padaryta Žemės vaizdo iš Mėnulio nuotrauka – viena įspūdingiausių fotografijų žmonijos istorijoje. Praėjus 45 metams NASA pateikia vizualizaciją, kaip būnant Mėnulyje atrodytų Žemės „patekėjimas“.
Žemės patekėjimas
Žemės patekėjimas / NASA nuotr.

Penktadienį NASA išplatino naują simuliaciją, kurioje parodyta, ką Žemės palydove matė JAV astronautai. Pasinaudoję topografiniais duomenimis iš aplink Mėnulį skriejančio palydovo NASA mokslininkai leido visiems virtualiai pažvelgti į stulbinantį vaizdą.

VIDEO: NASA atgaivino legendinę „Žemės patekėjimo“ nuotrauką

1968 metų Kūčių vakarą „Apollo 8“ astronautai Frankas Bormanas, Jamesas Lovellas ir Williamas Andersas skriejo aplink Mėnulį. Ketvirtą kartą skrendant aplink jį W.Andersui kvapą užgniaužė įspūdingas vaizdas horizonte. Astronautas nedelsdamas kylančią Žemę užfiksavo juodai baltoje nuotraukoje, o netrukus pagriebė geresnę aparatūrą ir Žemės patekėjimą nufotografavo spalvota kamera.

Po kelių dešimtmečių, kalbėdamas apie vieną įsimintiniausių akimirkų jo gyvenime, W.Andersas pasakojo, kad tuomet jį aplankę netikėtas supratimas: „Man nušvito – mes skrendame taip aukštai čia, Mėnulio orbitoje, studijuojame Mėnulį, o iš tikrųjų pats įdomiausias viso skrydžio įvykis – Žemės vaizdas.“

„Time“ ir „Life“ žurnalai spalvotą Žemės patekėjimo nuotrauką išrinko viena įspūdingiausių XX amžiaus nuotraukų ir viena iš 100 nuotraukų, kurios pakeitė pasaulį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius