Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemę pasiekė pirmosios „ExoMars“ nuotraukos – ir jos nuostabios

Europos kosmoso agentūra (EKA) publikavo naujojo Marso orbitinio zondo didelės raiškos nuotraukas, kurios atskleidžia fantastišką Raudonosios planetos grožį (tiesa, juodai baltą), rašo livescience.com.
Viena iš pirmųjų TGO užfiksuotų Marso nuotraukų
Viena iš pirmųjų TGO užfiksuotų Marso nuotraukų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„ExoMars“ misijos modulis „Trace Gas Orbiter“ (TGO) į savo darbo vietą atvyko spalio 19 dieną – tą pačią dieną kitas tos pačios misijos modulis „Schiaparelli“ nesėkmingai nusileido ant Marso paviršiaus. Bet TGO savo misiją pradėjo be jokių trukdžių ir savo CaSSiS (Colour and Stereo Surface Imaging System) kameromis iškart užfiksavo išskirtinai didelės raiškos ir aštrumo Marso peizažus. EKA atrinko geriausius vaizdus ir sujungė juos į vaizdo įrašą.

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://www.esa.int/spaceinvideos/content/view/embedjw/479506

„Pirmieji mūsų gauti vaizdai yra tiesiog stulbinantys – ir tai tebuvo kamerų sistemos išbandymas“, sakė Berno universiteto (Šveicarija) Kosmoso ir buveinių centro mokslininkas, CaSSIS komandos vadovas Nicolas Thomas.

Nors Skirtingų spalvų fiksavimo įranga veikė taip, kaip ir buvo planuota, pirmosios nuotraukos yra juodai baltos. Taip yra dėl to, kad ir pačios fotografuotos vietovės yra dulkėtos – vien vulkaninės nuosėdos be jokių įdomių spalvų. „Reikės palūkėti, kol aparatas praskris virš kokio nors spalvoto objekto“, – sakė N.Thomas.

Šiuo metu TGO Marsą elipsine orbita apskrieja kartą per keturias paras. Labiausiai prie planetos paviršiaus jis priartėja 250 km atstumu, o labiausiai nutolsta iki 100 000 km atstumo.

CaSSIS bandymo režimu jau atliko savo darbą dviejų tokių priartėjimų metu, į Žemę modulis parsiuntė 11 skirtingų nuotraukų. Kai kuriuos iš gautųjų vaizdų EKA sujungė į viešai platinamą vaizdo įrašą, sudarantį skrydžio virš 310 km ilgio Marso kanjono Hebes Chasma įspūdį.

„Stebėjome Hebes Chasma 2,8 metrų vaizdo taškui raiška. Tai tarsi būtume skridę virš Berno 15 000 km/h greičiu ir itin aukšta kokybe fotografavę automobilius Ciuriche“, – džiaugėsi mokslininkas.

Po nesėkmingo „Schiaparelli“ modulio nusileidimo spalį, padidėjo „ExMars“ komandai juntamas spaudimas. „Didelė dalis visuomenės dėmesio buvo skirta nesėkmingam „Schiaparelli“ nusileidimui, tačiau TGO veikė tikrai puikiai, tad pastarąjį mėnesį turėjome labai daug darbo“, – sakė N.Thomas.

„Jautėme gana stiprią įtampą, tačiau panašu, kad beveik viskas veikia lygiai taip, kaip ir planavome. Gaunami vaizdai yra labai aštrūs“, – sakė kitas CaSSIS mokslininkas, tame pačiame universitete dirbantis Antoine'as Pommerolis.

Kelis ateinančius mėnesius mokslininkai parenginės CaSSIS sistemą sklandžiai pagrindinei misijos daliai. „Bandymai buvo labai sėkmingi, tačiau pastebėjome keletą dalykų, kuriuos reikėtų koreguoti modulio programinėje įrangoje ir mūsų vaizdų apdorojimo įrangoje“, – sakė N.Thomas.

Ateinančius 9-12 mėnesių TGO mažins savo judėjimo elipsine orbita greitį. Ilgainiui modulis apie Marsą judės pastoviame 400 km aukštyje. Pagrindinę mokslinę modulio misiją planuojama pradėti 2017 metų pabaigoje. Būtent tada TGO pradės Marso atmosferos dujų analizę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius