-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukštesni žmonės yra labiau linkę susirgti vėžiu, skelbia mokslininkai

Aukštesnio ūgio vyrai ir moterys turi didesnę galimybę susirgti vėžiu, skelbiama naujame labai plataus masto švedų mokslininkų tyrime, kuris atskleidžia ryšį tarp ligos ir ūgio.
Vėžio ląstelės
Vėžio ląstelės / Fotolia nuotr.

Švedijos mokslininkai nustatė, kad tikimybė moterims susirgti bet kurios rūšies vėžiu padidėjo 18 proc. su 10 cm ūgio prieaugiu, o vyrams – 11 procentų. Tiesa, kaip atkreipia dėmesį „The Telegraph“, ūgio faktorius vertinant riziką nėra toks lemtingas kaip rūkymas, nutukimas ar prasta mityba.

Tikimybė moterims susirgti bet kurios rūšies vėžiu padidėjo 18 proc. su 10 cm ūgio prieaugiu, o vyrams – 11 procentų

Dr. Emelie Benyi, tyrimo vadovė iš Karolinskos instituto, įvardino kelias galimas tokių sąsajų priežastis: „Viena galimybė – kad aukštesni žmonės turi daugiau ląstelių, kurios potencialiai gali tapti vėžinėmis. Taip pat gali būti, kad aukštesni individai sunaudoja daugiau energijos, o tai jau anksčiau buvo susieta su vėžio rizika.“

Tyrime analizuota 5,5 mln. žmonių, kurių ūgis – nuo metro iki 2,25 cm ir kurie gimė nuo 1938 m. ir 1991 m., duomenys.

Mokslininkai nustatė, kad didžiausia rizika buvo odos vėžio, kuri kas 10 cm ūgio padidėjo 30 procentų. Jie taip pat pastebėjo, kad aukštesnių moterų krūties vėžio rizika padidėjo 20 procentų.

Švedijos mokslininkai atlikdami tyrimą neatsižvelgė į galimus painiojančius faktorius, tokius kaip rūkymas, tačiau, anot kitų tyrime nedalyvavusių mokslininkų, didelė tyrimo imtis ir patikimi duomenys rodo, kad juos galima vertinti rimtai, nepaisant to, kad visi jie ir nebuvo publikuoti.

„Ši įžvalga pastebėta ir ankstesniuose tyrimuose ir mes jau anksčiau žinojome, kad krūties ir prostatos vėžio rizika gali būti susijusi su ūgiu“, – sakė Melas Greavesas iš Vėžio tyrimų instituto.

Viena biologinė priežastis gali būti susijusi su augimo hormonu – ankstesni tyrimai parodė, kad liliputų geną turintys žmonės turėjo mažą vėžio riziką.

„Liliputai savo augimo hormonų receptoriuose turi mutaciją ir mes žinome, kad augimo hormonas ir augimo hormonų receptoriai yra kritiškai svarbūs naviko augimui“, – sakė M. Greavesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius