-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Brakonierių įtaka evoliucijai: vis daugiau dramblių gimsta be ilčių

Brakonieriai, medžiojantys dramblius dėl drambio kaulo, gali paveikti ne tik gyvūnų skaičių. Mozambike dėl medžioklės spaudimo viename parke padaugėjo dramblių be ilčių.
Kenija – puiki šalis šeimoms, mylinčioms gamtą
Kenija – puiki šalis šeimoms, mylinčioms gamtą / 123rf.com nuotr.

Paveldimas požymis

Per Mozambiko pilietinį karą, trukusį 1977-1992 m., kariuomenė medžiojo dramblius ir kitus laukinius gyvūnus dėl maisto ir dramblio kaulo, rašo „ScienceNews“. Dėl to šalies Gorongosos nacionaliniame parke stambių žolėdžių gyvūnų skaičius sumažėjo daugiau kaip 90 proc.

Dabar filmuota medžiaga ir fotografijos rodo, kad, sparčiai mažėjant dramblių skaičiui, Afrikinių savaninių dramblių (Loxodonta africana) patelių be ilčių dalis išaugo nuo maždaug 18 iki 51 proc. spalio 22 d. rašoma žurnale „Science“.

Vos per du dešimtmečius dramblių populiacijoje pasikeitė bruožų sudėtis, todėl liko daugiau bekailių individų, tyrime teigia evoliucijos biologas Shane Campbell-Staton iš Prinstono universiteto ir jo kolegos.

Dramblių be ilčių požymis yra paveldimas, todėl evoliuciniai pokyčiai populiacijoje gali išlikti bent kelias kartas, net ir tada, kai brakonieriavimas sumažės.

Pasak tyrimo autorių, brakonieriavimas, „pakeitęs Gorongosos dramblių evoliucijos eigą“, gali turėti atgarsių ekosistemoje, nes drambliai daro didžiulį poveikį aplinkai.

Drambliai naudoja iltis vandeniui kasti ir medžių žievei plėšti, kad gautų maisto. „Jei dramblys neturi įrankio šiems dalykams atlikti, kas tada atsitinka?“, – retorinį klausimą „ScienceNews“ uždavė mokslininkai, komentuodami situaciją.

Iš dramblio kaulo gaminami papuošalai, raižiniai, anksčiau jis naudotas ir biliardo kamuoliukų, pianino klavišų, sagų gamybai.

Dėl spartaus dramblių nykimo, tarptautinė dramblio kaulo prekyba yra uždrausta nuo 1989 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius