-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Černobylio katastrofos padariniai: beveik pusė Vokietijos šernų – radioaktyvūs

Šerniena Vokietijoje laikoma delikatesu: šernienos saliamis, šerno koja. Naujausi šernų populiacijos tyrimai gali kiek sumažinti šio delikateso paklausą: nustatyta, kad net 40 proc. Vokietijos šernų yra pernelyg radioaktyvūs ir jų mėsos valgyti nevalia.
Šernas
Šernas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šernai, žinoma, radiacija nespinduliuoja. Radiacijos jų organizmai prisigėrė dėl Černobylio katastrofos. Nors po tragedijos praėjo jau 28-eri metai, jos pasekmės tebejuntamos ir gana toli nuo Černobylio – Vokietijoje.

Po šios šalies miškus laigantys šernai medžiojami dėl mėsos, kuri čia laikoma delikatesu. Tačiau nemedžiojantiems vokiečiams šie gyvūnai asocijuojasi toli gražu ne su maloniais nutikimais: dėl šernų kaimenių kartais tenka uždaryti autobanus, neretai šernų šeimynos atklysta į miestus, o bene garsiausia šernų iškrėsta kiaulystė Vokietijoje – 2010 m. šernas užpuolė vežimėlyje sėdėjusį neįgalų asmenį.

Šernų populiacija radiacinei taršai ypač imli dėl jų maitinimosi būdo – šernai knisa žemę, minta šaknimis ir grybais, kurie ypač gerai sugeria ir išlaiko radiaciją. 

Vis dėlto radioaktyvūs šernai – dar šiurpesnis šių gyvūnų įvaizdis. Manoma, kad radiacijos šernų organizmuose randama dėl prieš 28 metus įvykusio Černobylio elektrinės branduolinio reaktoriaus sprogimo. Nors Saksoniją nuo Černobylio skiria apie 1,1 tūkst. km, vėjas ir lietūs radiaciją išblaškė po didelę Europos dalį – dirvožemis radiacija užterštas net Prancūzijoje.

Šernų populiacija radiacinei taršai ypač imli dėl jų maitinimosi būdo – šernai knisa žemę, minta šaknimis ir grybais, kurie ypač gerai sugeria ir išlaiko radiaciją. Manoma, kad visi užterštose teritorijose dygstantys grybai irgi yra netinkami maistui.

Nuo 2012 m. Saksonijoje turi būti tikrinami visi sumedžioti šernai – stebima, ar daug jų yra radioaktyvūs. Radiacijos lygis šernienoje neturi viršyti 600 bekerelių kilogramui. Jei riba viršyta, mėsa turi būti sunaikinta. O statistika tokia: per vienerius metus iš 752 sumedžiotų šernų 297 šernai (40 proc.) buvo pernelyg radioaktyvūs. O kai kurių Vokietijoje sumedžiotų šernų organizmuose leistinas radiacijos lygis viršytas dešimtis kartų.

Radiacija kelia ir ekonominių bėdų. Nemažai medžiotojų parduodavo šernieną ir iš to gerai uždirbdavo. Dabar visoje Vokietijoje kasmet vyriausybė medžiotojams išmoka kompensacijas, kurių metinė suma siekia šimtus tūkstančių eurų.

Liūdniausia, kad radioaktyvių vokiškų šernų problema artimoje perspektyvoje, ko gero, nesumenks. Specialistų teigimu, sprendžiant iš radioaktyviųjų nuklidų kiekių vokiškoje šernienoje, radioaktyvūs šernai po Vokietijos miškus klaidžios dar bent 50 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius