Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjunga ketina uždrausti gyvūnų klonavimą

2013 m. gruodį Europos Komisija pateikė teisės aktų projektus gyvūnų klonavimo klausimais. Šiuos projektus svarstys kitos Europos Sąjungos (ES) institucijos, naujai išrinktas Europos Parlamentas ir Taryba, ir parengs savo pozicijas siūlomais klausimais.
Kinijos provincijoje elektroninių įrenginių galima nusipirkti už avis
Avys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Planuojama, kad minėti teisės aktai galėtų įsigalioti ne anksčiau kaip 2016 metais.

Europos Komisijos pasiūlytuose teisės aktų projektuose numatoma uždrausti ES valstybėse klonuoti ir importuoti klonuotus ūkinius gyvūnus, ar prekiauti tokių gyvūnų produktais (mėsa, pienu).
Europos Komisijos manymu, aiškus šio opaus klausimo reglamentavimas leis spręsti gyvūnų gerovės ir kitus etinius klausimus, susijusius su tokių metodų naudojimu.

Gyvūnų klonavimas ūkiniais tikslais nebus vykdomas ir tokie gyvūnai nebus importuojami. Klonuoti gyvūnus bus leidžiama tik vykdant mokslinius tyrinėjimus, siekiant išsaugoti retas veisles ir nykstančias rūšis arba vaistų ir medicinos produktų gamybai, kai bus įmanoma pagrįsti klonavimo būtinybę ir užtikrinti tinkamą gyvūnų gerovę šių procesų metu.

Gyvūnų klonavimas yra naujas jų dauginimo metodas, tačiau tai ne genetinis modifikavimas. Šis metodas neskirtas gyvūnų produktyvumui gerinti. Gyvūnų veisėjai klonavimo būdu gali padidinti itin vertingų gyvūnų dauginamosios medžiagos (spermos ar embrionų) kiekius.

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) atliko mokslinį gyvūnų klonavimo rizikos vertinimą ir priėjo prie išvados, jog klonuotų gyvūnų ar jų jauniklių mėsa ar pienas saugos požiūriu nesiskiria nuo iš įprastu būdu veisiamų gyvūnų pagamintų produktų. Ši nuomonė patvirtinta 2009 m., 2010 m. ir 2012 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius