Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fizikai rado būdą, kaip dar labiau pagreitinti informacijos perdavimą optiniais tinklais

Ieškodami naujų būdų kaip pagreitinti informacijos perdavimą dabartiniais optiniais tinklais, mokslininkai atkreipė dėmesį į optinius sūkurius. Taip vadinami šviesos spinduliai, primenantys kamščiatraukius - šviesos bangos juose sukasi apie centre esančią ašį.
Šviesolaidinio interneto kabelio gijos.
Šviesolaidinio interneto kabelio gijos. / TEO LT nuotr.

Fizikai iš Harvardo sukūrė prietaisą, galintį matuoti ne tik šviesos spindulio intensyvumą, kaip tai daro įprastiniai detektoriai, bet ir bangų pasisukimo kampą.

„Tokie įrenginiai jau buvo sukurti anksčiau, tačiau jie buvo sudėtingi, brangūs ir gremėzdiški“, – teigia pagrindiniai tyrėjai Federico Capasso, taikomosios fizikos profesorius Robertas L.Wallace'as ir ir vyriausiasis inžinierius Vintonas Hayesas.

Fizikų idėja grindžiama tokiu principu – prie pigaus ir plačiai prieinamo fotodetektoriaus pridėti metalines struktūras, galinčias atskirti optinius sūkurius pagal jų orbitinius judesio kiekio momentus (apsisukimų skaičių bangos ilgyje).

Dabartinėse optinėse sistemose didesnis greitis pasiekiamas vienu metu siunčiant daug šviesos spindulių su skirtingais bangos ilgiais. Optinių sūkurių naudojimas galėtų dar padidinti pralaidumą, nes spindulius būtų galima atskirti ne tik pagal bangos ilgį bet ir pagal orbitinį judesio kiekio momentą. Tam naudojamos auksu dengtos plokštelės su jose išėsdintais holografiniais interferenciniais raštais, kurie leidžia šviesos spinduliui su tinkamu orbitiniu judesio kiekio momentu sužadinti metalo elektronus ir sukurti elektromagnetinę bangą, vadinamą paviršiaus plazmonu, kurią ir fiksuoja detektorius.

Mokslininkai tikisi, kad ateityje tokie detektoriai bus naudojami optiniuose kompiuteriniuose tinkluose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius