Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Įdomusis mokslas: kaip vandenį akimirksniu paversti ledu?

Išgrynintas vanduo akimirskniu virsta ledu
Youtube nuotr. / Išgrynintas vanduo akimirskniu virsta ledu
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Paprastai vanduo šąla esant 0 laipsnių Celsijaus arba žemesnei temperatūrai. Tačiau, kaip rodo eksperimentas su visiškai išgrynintu vandeniu, tai nebūtinai yra tiesa. Tuo įsitikinti gali kiekvienas, buteliuką su išgrynintu vandeniu įdėjęs į šaldymo kamerą. Be to, išgrynintą vandenį užšaldžius iki tam tikros temperatūros galima akimirksniu paversti ledu.

Kai vanduo šąla, jam reikia branduolių, kad suformuotų kietus kristalus ir taptų ledu. Paprastai vandenyje yra labai daug dalelių ir nešvarumų, ir jos leidžia vykti kristalizacijos procesui. O visiškai grynas vanduo šių nešvarumų neturi. Kadangi jame esančios vandens molekulės neturi prie ko prikibti, kristalizacija nevyksta ir išgrynintas vanduo gali būti atšaldytas net iki -40 laipsnių Celsijaus, rašo iflscience.com.

Jei namuose norite daryti vaizdo įraše demonstruojamą eksperimentą, vandens nebūtina taip stipriai atšaldyti – užtenka ir – 24 laipsnių Celsijaus.

Energija, sugeneruojama smūgio į butelio kraštą, priverčia visiškai atšaldytas vandens molekules suformuoti kristalus nukleacijos proceso metu.

Branduolį turintis ledo kristalas yra viskas, ko reikia, kad prasidėtų branduolinė kristalizacijos reakcija visame butelyje. Kristalizuoto vandens butelio kratymas ir stipresnis pajudinimas gali turėti tokį pat efektą, taigi būkite atsargūs, kai jį išimsite iš šaldiklio.

Visos kitos vaizdelyje rodomos reakcijos vyksta dėl tos pačios priežasties. Kai į stipriai atšaldytą vandenį įdedamas ledo kubelių branduolys, vanduo ima šalti. Tiesa, ledas nėra labai kietas, nes kristalizacijos metu išsiskirianti latentinė šiluma neleidžia sukietėti.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie Mokslas.IT