Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ant Guamo salos numetė 2 tūkst. negyvų pelių

Ant Guamo salos JAV numetė 2 tūkst. pelių. Kiekviena pelė ant salos nuleista nedideliu parašiutu, tikintis, kad jie pakibs ant medžių šakų ir gyvūnai liks ten kyboti.
Pelė
Pelė / BFL/Šarūnas Mažeika

Visos pelės – negyvos, į jų kūnus prileista nuodų. Taip Jungtinės Valstijos nusprendė kovoti su gyvatynu Guamo salą paversti baigiančiomis gyvatėmis. Smarkiai išaugusi roplių populiacija kelia pavojų salos ekosistemoms, informuoja televizijos kanalas NBC.

Pastaruoju metu šioje Ramiojo vandenyno saloje gyvačių – ypač rudųjų boigų – priviso itin daug. Jų skaičius kelia grėsmę salos gyvūnijai. Mokslininkų duomenimis, gyvatėms Guame niekas negresia, nes plėšrūnų, kurie jomis mistų, saloje nėra. Tokiu būdu iškilo grėsmė saloje gyvenantiems paukščiams.

Ropliai nuolat įsirango į aviabazės elektros pastotes ir sutrikdo elektros tiekimą.

Mokslininkai baiminasi, kad iš Guamo salos gyvatės netruks paplisti ir gretimose salose – taip pat ir Havajuose, nors šiuos nuo Guamo skiria daugiau kaip 6,4 tūkst. km. Atstumas šiuo atveju visiškai nereikšmingas, nes, pavyzdžiui, rudoji boiga į Guamą penktame XX a. dešimtmetyje „atvyko“ amerikiečių kariniu laivu.

Didžiulė gyvačių populiacija gali pridaryti ne tik ekologinių, bet ir ekonominių nuostolių. Ropliai nuolat įsirango į aviabazės elektros pastotes ir sutrikdo elektros tiekimą. Kasmet elektros linijų atstatymui ir remontui išleidžiama apie 4 mln. JAV dolerių.

Negyvų ir užnuodytų pelių „desantas“ buvo išlaipintas amerikiečių aviabazės „Andersen“ apylinkėse. Operacija įvykdyta sekmadienį. Prie kiekvienos pelės buvo pririšta po nedidelį parašiutą, kad jie užsikabintų už medžių šakelių ir liktų ten kyboti, kol įsibrovėles „desantininkes“ ras nebaudžiamai šeimininkaujančios gyvatės.

Panašios operacijos JAV vykdomos nuolat. Tai – ketvirtasis ir stambiausio masto salos „bombardavimas“ pelėmis. Ekologai tokius metodus kritikuoja. Gyvūnų teises ginančios organizacijos PETA aktyvistai metodą pavadino žiauriu, nes prarijusios užnuodytą pelę gyvatės kamuotis ir merdėti gali keletą parų. Be to, tokiais „patiekalais“ gali susidomėti bei nukentėti ir niekuo dėti Guamo faunos atstovai.

Vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje esanti Marianų archipelago Guamo sala priklauso JAV. Trečdalį salos teritorijos užima JAV karinė bazė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius