-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kadaise Antarktidoje buvo taip pat šilta, kaip dabar Kalifornijoje

Kai kurios Antarktidos dalys anksčiau buvo tokios pat šiltos kaip Kalifornijos (JAV) pakrantė, skelbia Jeilio universiteto mokslininkai. Pasak jų, praeities temperatūrų matavimui pritaikius naują metodą, ateityje bus galima tiksliau nuspėti temperatūros pokyčius ir galimą globalinio atšilimo poveikį.
Išdžiūvęs Almadeno tvenkinys Kalifornijoje
Išdžiūvęs Almadeno tvenkinys Kalifornijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Proceedings of the National Academy of Sciences“ išspausdintame tyrime primenama apie Žemės polių atšilimą ir su juo susijusia ledo tirpimo bei didėjančio jūros lygio rizika.

Vadovaujami Jeilio universiteto mokslininkų, tyrėjai analizavo klimatą Antarktidoje Eoceno epochos metu, maždaug 50 – 40 mln. m. pr. Kr. Šio periodo metu buvo itin didelė anglies dvideginio koncentracija, o tai buvo puikios sąlygos šiltnamio efekto reiškiniui.

Manoma, kad naujieji klimato matavimo duomenys gali padėti gerokai tiksliau nuspėti klimato kaitos pokyčius ateityje.

„Tikslesnis praeities temperatūrų nustatymas mums padeda geriau suvokti klimato jautrumą šiltnamio efektą sukeliančioms dujoms, ypatingai globalinio atšilimo didėjimui poliariniuose regionuose“ , – sako vyriausias tyrimo autorius Jeilio universiteto geologijos ir geofizikos docentas Peteris M. Douglasas.

Matuodami izotopų koncentraciją senose kriauklėse mokslininkai nustatė, kad kai kuriuose Antarktidos regionuose Eoceno epochos metu temperatūra siekė 17 laipsnių Celsijaus, o vidutinė temperatūra regione siekė maždaug 14 laipsnių – tokia pat vidutinė metinė temperatūra šiandieną fiksuojama Kalifornijos pakrantėje.

„Temperatūrų matavimas skirtinguose Antarktidos regionuose mums leidžia geriau suvokti, kokia šilta Žemė buvo tuomet, kai joje buvo gerokai daugiau anglies dioksido, – sako Peteris M. Douglasas. – Dabar mes žinome, kad kai kurios žemyno vietos buvo gerokai šiltesnės už kitas. Tai suteikia akivaizdžių įrodymų, kad globalinis atšilimas labiau pasireiškia arčiau Žemės polių. Atšilimas šiose vietose turi įtakos ir kituose regionuose dėl vandenyno cirkuliacijos ir tirpstančio ledo, kuris turi įtakos jūros lygio didėjimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius