Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kadaise Žemėje gyvenusių krokodilų ilgis siekė beveik 10 metrų

Vieno iš šiuolaikinių krokodilų protėvių, gyvenusio pajūrio vandenyse ir estuarijose maždaug prieš 150 mln. metų, ilgis nuo snukio iki uodegos buvo 9,26 metro, trečiadienį paskelbė mokslininkai.
Krokodilas
Krokodilas / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Krokodilas

Paleontologai iš šešių Europos šalių naujai peržiūrėjo į krokodilus panašių roplių, priskiriamų prie Machimosaurus genties, klasifikaciją.

Ištyrę muziejuose saugomas machimozaurų dantų, žandikaulių ir kaukolių fragmentų fosilijas, jie nustatė, kad Europoje gyveno trijų šios genties rūšių atstovai, o dar viena rūšis buvo paplitusi Etiopijoje.

Tuo tarpu jo stambiausias giminaitis Machimosaurus hugii, taip pat gyvenęs Europoje, buvo apie pusantro karto didesnis už šiuolaikinius krokodilus – apie 9,26 metro ilgio.

Smulkiausias iš šių roplių – dabartinės Europos teritorijoje gyvenęs Machimosaurus buffetauti – užaugdavo apie 5,8 metro ilgio. Tuo tarpu jo stambiausias giminaitis Machimosaurus hugii, taip pat gyvenęs Europoje, buvo apie pusantro karto didesnis už šiuolaikinius krokodilus – apie 9,26 metro ilgio.

Tačiau Etiopijoje gyvenusių machimozaurų dydžio nepavyko patikimai nustatyti.

Visų keturių rūšių gyvūnai gyveno juros periodo pabaigoje – prieš 161–145 mln. metų, kai vyko sparti į krokodilus panašių roplių evoliucija, bet tos ryšys tikriausiai gyvavo ne tuo pačiu metu, nurodė tyrėjai.

Šie plėšrūnai veikiausiai mito vėžliais ir tvirtais žvynais apsišarvavusiomis žuvimis, sakoma studijoje, kuris buvo paskelbta Didžiosios Britanijos mokslo žurnale „Royal Society Open Science“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius