-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip šunys randa kelią namo?

Gyvūnų gebėjimai orientuotis erdvėje ilgą laiką buvo paslaptis. Nuo karvelių iki kuprotųjų banginių, didelė dalis gyvūnų gali naviguoti pastoviai, labai tiksliai ir efektyviai, rašo „The Conversation“.
Vokiečių aviganis Reksas
Vokiečių aviganis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Temos: 1 Šuo

Mokslas gana lėtai suvokė šiuos procesus ir užuominas, susijusias su gyvūnų migracija. Tačiau dabar įrodymai leidžia daryti prielaidą, kad orientuotis erdvėje be navigacijos įrangos gali aibė gyvūnų.

Balandžio mėnesį žiniasklaidoje nuskambėjo istorija apie Pero – vilkšunį, kuris per dvi savaites iki namų nukeliavo daugiau nei 360 kilometrų. Jo turimas mikroprocesorius patvirtino, kad tai nebuvo supainiotos šuns tapatybės atvejis.

Panašios istorijos dažnai patraukia žiniasklaidos dėmesį, skaitytojams palikdamos klausimų apie tai, kaip gyvūnai sugeba taip toli nukeliauti. Tokios istorijos atskleidžia neįtikėtiną gyvūnų instinktų prigimtį. Žmonėms norisi tikėti, kad gilūs ryšiai tarp gyvūnų ir jų savininkų taip pat vaidina svarbų vaidmenį.

Taigi ar šie gebėjimai naviguoti kyla dėl ypatingų ryšių tarp šunų ir žmonių, ar tam yra tikslus mokslinis paaiškinimas?

Tam, kad nukeliautų tolimus atstumus, gyvūnai naudoja įvairias sensorines sistemas. Pavyzdžiui, dykumų skruzdėlės kelią iki maisto ir savo lizdų randa naudodamos iš aplinkos gaunamus kvapus – kvapų debesis, kuriuos sukelia kvapų molekules judinantis vėjas.

Kitos rūšys, kaip jūros vėžliai, kai kurie varliagyviai, langustai ir paukščiai, orientuojasi pagal magnetinį lauką. Pastarųjų gebėjimas orientuotis pagal geomagnetinę informaciją atrodo stulbinantis, nes jo nepaveikia oro sąlygos, sezoniškumas ar paros metas. Be „magnetinio kompaso“ paukščiai taip pat naudoja ir žvaigždžių be Saulės „kompasus“.

Parazitiniai nematodų kirminai naujus šeimininkus randa reaguodami į seismines vibracijas.

Šikšnosparniai, paukščiai ir vandenynų žinduoliai gali identifikuoti vietą pagal sonarą ir infragarsą, o kitoms rūšims, taip pat ir mums, pagrindinis orientavimosi šaltinis yra vizualinė informacija.

O kaip kelią iki namų rado Pero ir kiti šunys? Panašu, kad, kaip ir daugelis gyvūnų, šunys naviguoja naudodami įvairias vidines sistemas ir jau minėtus išorinius signalus.

Šunis labai skatina atlygis taigi, pozityvios asociacijos su tam tikromis vietomis ir žmonėmis greičiausiai sustiprina norą sugrįžti. Šunims orientuotis padeda ir jų gera uoslė.

Neseni tyrimai rodo, kad šunys ir kai kurie primatai turi molekulę, kuri siejama su gebėjimu jausti magnetinį lauką.

Kriptochromas 1 yra šviesai jautri molekulė, kuri reguliuoja paros ritmą įvairiose organizmų rūšyse nuo gėlių iki žuvų. Panašu, kad ši molekulė yra tinklainės kūgio ląstelėse ir daugybėje kitų rūšių, įskaitant šunis, pales vilkus, meškas ir barsukus.

Kodėl gyvūnų rūšys turi šią molekulę kol kas nenustatyta ir mokslininkai pripažino, kad tai gali būti nesusiję su magnetorecepciniais gebėjimais. Tačiau šios molekulės buvimas fotoreceptoriuose yra identiškas tai pačiai molekulei paukščiuose.

Atlikti moksliniai tyrimai leidžia daryti prielaidą, kad ir šunims orientuotis padeda magnetinis laukas. Vis dėlto panašūs atvejai, kaip Pero kelionė, yra labai reti, todėl visiškai tikslius atsakymas, kaip šunys orientuojasi erdvėje, atrodo sudėtingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius