-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kalbotyrininkai atrado jau 15 tūkst. metų Europoje ir Azijoje vartojamus žodžius

JAV, Didžiosios Britanijos ir Naujosios Zelandijos kalbotyrininkų kolektyvas atlikęs istorinės bei lyginamosios kalbotyros tyrimą aptiko duomenų rodančių, kad šiuolaikinėse Europos kalbose esama žodžių, etimologiškai susijusių su tais, kuriuos mūsų protėviai vartojo dar prieš 15 tūkst. metų, praneša Phys.org
Eurazijos žemėlapis, kuriame skitingomis spalvomis pavaizduotos dabartinių kalbų šeimos
Eurazijos žemėlapis, kuriame skitingomis spalvomis pavaizduotos dabartinių kalbų šeimos / „Proceedings of National Academy Sciences“ iliustr.
Temos: 1 Kalbotyra

„Proceedings of National Academy Sciences“ moksliniame žurnale publikuotame straipsnyje tyrėjai teigia, kad šie žodžiai kadaise priklausė Eurazijos prokalbei ir, nepaisant jos vystymosi bei skaidymosi į atskiras kalbas, išliko iki mūsų dienų. Žinoma, tai nereiškia, kad jie nuo pat pradžių liko visiškai nepakitę – per tokį ilgą laikotarpį įvyko įvairių jų formos modifikacijų, tačiau nepaisant šių pokyčių jie išlaikė tokią pačią prasmę.

Daugelis kalbos tyrinėtojų sutinka su prielaida, kad prieš tūkstančius metų Europoje ir Azijoje egzistavo viena kalba, kuri su laiku išsiskaidė į anglų, vokiečių, ispanų ir daugybę kitų kalbų. Iki šio tyrimo tarp kalbotyrininkų vyravo sutarimas, kad bręstant paskiroms kalboms, vienus žodžius keičia kiti, kol ankstesnieji galiausiai visai išnyksta. Nepakitę žodžiai gali ilgiausiai išsilaikyti apie 8-9 tūkst. metų. Pasak studiją atlikusių mokslininkų, jų pateikti duomenys prieštarauja šiai hipotezei.

Pasitelkę statistinius metodus mokslininkai tyrinėjo kalbas etimologiniu požiūriu, t.y. analizavo iš esmės tokią pačią reikšmę turinčius ir panašiai tariamus žodžius bei jų vartojimą keliuose šiuolaikinėse Europos kalbose. Jie juos taip pat lygino su 200 pagrindinių žodžių rinkiniu, kurie, kalbotyrininkų sutarimu, yra laikomi būdingais bet kokiai pasaulio kalbai. Galiausiai, siekdami nustatyti etimologinius tam tikrų žodžių ryšius su itin senomis ir jau negyvomis kalbomis, kalbotyrininkai pasitelkė ir vadinamuosius protožodžius (angl. proto-words) – hipotetiškai rekonstruotas žodžių formas, kurias, kaip spėjama, galėjo vartoti mūsų protėviai.

Po kruopščios duomenų analizės ir lyginamojo darbo tyrėjai sudarė per tūkstantmečius išlikusių žodžių sąrašą, kuriame yra tokie žodžiai kaip „tėvas“, „mama“ „žuvis“, „ugnis“ ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius